Houpačky, prolézačky nebo dětský kolotoč? Pro pestrobarevnou nechanickou školku řadu let jen zbožné přání.

Už za pár měsíců by se však předškoláci mohli do mateřinky těšit o něco více – na zahradě by jim mělo vyrůst dětské hřiště. A to ne jen tak ledajaké. Tohle bude v přírodním stylu a skvěle tak zapadne do rozsáhlé zahrady plné stromů kolem školky.

Vybavení z 80. let

„Hřiště nám opravdu velmi chybí. Zahrada je krásná, ale všechno vybavení, třeba domečky, je už velmi staré. Vždyť také pochází z osmdesátých let," říká na vysvětlenou Jana Šulcová, vedoucí učitelka nechanické mateřinky, kterou navštěvuje 81 dětí.

Na otázku, zda se na novou zahradu těší, odpovídá s úsměvem, že se nemůže dočkat. „Po novém hřišti toužíme už řadu let, snad se letos dočkáme," dodává učitelka.

Proč neměla školka svou hrací plochu dřív, není tak složité uhodnout – nejsou peníze. S hřištěm, jehož náklady se vyšplhají na jeden milion korun, nyní pomůže dotace – 80 procent uhradí Státní fond životního prostředí.

Jisto bude v květnu

„Předpokládáme, že už v květnu budeme s jistotou vědět, zda se hřiště postaví. Poté se vybere zhotovitel, stavět se začne v létě a příští školní rok by už děti mohly hřiště využívat," popisuje plány starosta města Jiří Pechar.

A jak bude vůbec přírodní zahrada vypadat? Po všech směrech originálně. Klasické umělohmotné prvky tu rozhodně nečekejte.

Ty nahradí přírodní materiály: dřevěná pyramida, lavička – jezevčík, altán či iglú z vrbového proutí.

Zajímavým prvkem bude i smyslový chodník z několika druhů materiálů jako jsou oblázky, kůra nebo písek.

Veronika Skřivanová