Městská policie v Dlouhé ulici obslouží také všechny klienty, kteří se dostaví a zazvoní na zvonek u vchodových dveří. Odbor dopravy disponuje výtahem, aby se klient vyhnul schodišti, které ústí z hlavního vchodu. Odbor živnostenský úřad ve Střelecké ulici je vybaven speciálním nájezdem.

Podle tiskové mluvčí hradeckého magistrátu Magdalény Vlčkové využívají také například Centrum sociálních služeb pro sluchově postižené. „Je to proto, že magistrát nemá žádného zaměstnance tlumočníka, navíc se tato služba příliš nevyužívá. Loni jsme služby Hradeckého spolku neslyšících využili třikrát,“ dodala Magdaléna Vlčková.

Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že  hradecké Klicperovo divadlo má bezbariérový vchod i výtah, ve studiu Beseda slouží schodolez. Sluchově postiženým je pak určena indukční smyčka. Praktické také je, že tu mají  pro postižené speciálně upravené toalety.

„Zatím imobilní klienti mají k dispozici u předního vchodu schodolez nebo mohou využít bezbariérový přístup ze zadní části budovy. Protože je ale schodolez  určen především vozíčkářům, ale lidé s berlemi se k nám také těžko dostanou, plánujeme u hlavního vchodu postavit zdvihací plošinu. Snad na to dojde ještě letos,“ uvedl ředitel  krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Podle jeho zkušeností si ostatní postižení s sebou berou na úřad doprovod. „Někdy to opravdu není jednoduché, ale snažíme se dohodnout a vyjít postiženým vstříc. Už jsme uvažovali o speciálním školení pro zaměstnance, jak s postiženými jednat. Ale zatím situaci zvládali a poradili si. Někteří z postižených využili možnosti plné moci a poslali na úřad svého zástupce,“ doplnil Martin Horák.