„Pokuty nejčastěji padaly za předražení nákupu nebo špatně nalitý nápoj,“ řekl ředitel pobočky ČOI pro Královéhradecký a Pardubický kraj František Švihlík.

Inspektoři kontrolovali prodejce u cyklostezek, hradů, zámků, na sportovištích, tábořištích či plovárnách na celém území východních Čech, hlavně však v Krkonoších, Orlických horách, na Králicku a v dalších turisty navštěvovaných místech.

ČOI REAGUJE NA STÍŽNOSTI LIDÍ

Od začátku května do minulého pátku provedli 93 sezonních kontrol, u téměř třetiny z nich museli na místě uložit pokutu. Negativních zjištění bylo podstatně více, o dalších případných sankcích se však rozhodne až ve správním řízení.

„Cíle kontrol si nevybíráme náhodně. Reagujeme na stížnosti a podání, které dostáváme od lidí. A když už jsme na místě, provedeme i další kontroly,“ vysvětlil František Švihlík.

Letní sezona končí až 31. října a do té doby budou inspektoři i nadále prověřovat, zda turisty někdo nešidí.

Menší porce a nápoje pod míru se však neprodávají jen ve východních Čechách. ČOI provedla v rámci celé ČR od 2. května do 30. června tohoto roku 319 kontrol zaměřených na turisticky zajímavé lokality a porušení právních předpisů zjistila v 98 případech, což je téměř 31 procent. „Prodejci nejčastěji nedodržovali správnou hmotnost pokrmu nebo míru nápoje. Konečná cena pak mohla být nesprávně účtována, takže spotřebitel zaplatil více, než byla deklarovaná cena,“ uvedli pracovníci ČOI.

Loni se ve východních Čechách uskutečnilo 168 letních sezonních kontrol, z nichž 65 odhalilo nepoctivost obchodníků. V celém Česku inspektoři prověřili 1350 občerstvovacích a ubytovacích zařízení. Porušení předpisů odhalili ve 498 případech, což je téměř 37 procent, a uložili pokuty v celkové výši 860 tisíc korun.

ZIMNÍMI KONTROLAMI NEPROŠLY DVĚ PĚTINY

Podobně pracovníci ČOI kontrolovali prodej občerstvení a poskytování služeb během zimy v horských střediscích, sportovních areálech, zimních stadionech, kluzištích, lanovkách, vlecích, půjčovnách sportovních potřeb a provozovnách veřejného stravování. V Královéhradeckém a Pardubickém kraji se uskutečnilo celkem 123 prověrek, které odhalily 48 provinilců. Zákazníky tedy šidily téměř dvě pětiny kontrolovaných.