Moderní a interaktivní Muzeum pravěku ve Všestarech, propojené i s venkovní expozicí, už má skutečně velmi reálnou podobu. Hlavní třípatrová budova už je na světě, dodělávají se vnitřky.

Akvárium simuluje řeku s nálezy

„V podzemí budovy už je pravěká jeskyně, hrobka, doly s pazourky. Návštěvníci se setkají také s obrysem a částí kostry mamuta nalezeného ve Svobodných Dvorech, počítá se i s velkým akváriem simulujícím řečiště s archeologickými nálezy," vypočítává lákadla pravěkého světa Radomír Tichý,  zakladatel všestarského archeoparku a vedoucí katedry archeologie na Univerzitě Hradec Králové.

Jeho studenti ve venkovní části archeoparku v těchto dnech pomáhají stavět obrovské shromaždiště ze dřeva zvané rondel.  Spolu se svými profesory by tam měli postavit další chýše a to po pravěkém způsobu, za použití původních nástrojů. „Ty stávající jsme bohužel museli zlikvidovat, protože jsme museli upravit rozlohu našeho pozemku," vysvětlil Radomír Tichý. Návštěvníci venku naleznou i obří mohyly. Budou procházet z jednoho období do druhého, vyzkouší si například hod oštěpem a další dávné práce či radovánky. Nebude chybět ani dětské hřiště, na ty nejmenší pamatují projektanti i uvnitř.

Vnitřní expozici zajistí katedra archeologie hradecké univerzity, vysoká škola také bude muzeum provozovat. Část archeologických nálezů poskytne i hradecké Muzeum východních Čech. Výstavní plocha bude rozdělena do tří pater, která budou symbolizovat podsvětí, pozemský život a nebe. Seshora si budou moci prohlédnout obrovský model pravěké krajiny.

Tvůrci archeoparku se inspirovali podobnými počiny v zahraničí, převážně ve Francii.

„Příjemnou zprávou je, že celkové náklady budou zřejmě nižší. Původně měl celý projekt stát přes 40 milionů korun. Vzhledem k tomu, že při výběrových řízeních šly firmy s nabídkami dolů, dá se předpokládat, že i celková suma bude nižší," řekl Radomír Tichý. Stavbu pomocí evropských peněz financuje Královéhradecký kraj. Archeopark se bude otevírat v září.