„Dva vozy Fiat Ducato už dobrovolným hasičům slouží více než měsíc. Výbavu jsme převzali ze stávajících vozů. Vyřazujeme tak dva automobily AVIA A30K, které nabídneme k prodeji," vysvětlil postup obnovy Jiří Kubec, velitel královéhradeckých dobrovolných hasičů.

Povodně i vichřice

Pokud nastanou záplavy nebo budou muset hasiči, kterých se dovnitř vejde šest a řidič, spěchat k technickým zásahům, vozy jsou připraveny a plně vybaveny.

„Pro nás je to zásadní změna. Třicet let stará Avie nesplňovala už kritéria. Výbava je zaměřena na povodně, větrné smrště a základní věci pro likvidaci požárů," přiblížil vybavení vozů svinarský dobrovolný hasič Jan Večerník.

V zavazadlovém prostoru a v kabině tak mají on a jeho kolegové k dispozici například dýchací přístroje, zdravotnický batoh, motorovou pilu, plovoucí čerpadlo, košťata, lana, nářadí a mnoho dalšího.

Během loňského roku vyjeli dobrovolní hasiči z Hradce Králové k téměř stovce požárů. „Nejvíce ale zasahujeme při povodních, vichřicích nebo u něčeho většího, co nestíhají pokrýt jen profesionální hasiči," dodal Večerník.

Krajská metropole má celkem 181 dobrovolných hasičů,  kteří vychovávají 196 dětí a potencionálních kolegů. Rozděleni jsou v jedenácti sborech a v šesti z nich jsou městem zřízené jednotky požární ochrany.

Neméně důležitou činnost vykonávají dobrovolní hasiči i ve formě asistence na různých kulturních či sportovních akcích, ať už se jedná o hudební festivaly, letecký den nebo kulturní akce v centru města.

Svůj díl práce rovněž odvádějí při asistencích na sportovních utkáních. Průběžně však potřebují dobrovolní hasiči udržovat technické náčiní v pořádku a obnovovat v rámci možností také vozový park.