Nákupní zóny ležící vedle Hradubické autostrády mají jednu vadu na kráse. Zatím tu neexistuje žádné přímé propojení mezi obchody.

Tuto situaci se město již několik měsíců snaží vyřešit vytvořením spojnice mezi obchodními zónami Tesco a Makro. Stavba měla začít již v loňském roce, ale zkomplikovalo ji vyjednávání s posledním vlastníkem pozemku – Tescem. S ostatními vlastníky našlo město společnou řeč.

Nové vyhlídky

„Jednání s Tescem se nedaří dovést k úspěšnému závěru. Společnost jako dosavadní vlastník dotčeného pozemku se dlouhodobě odkazuje na to, že nehodlá své pozemky odprodat, ale převede je některé ze svých spřízněných osob,“ uvedla před nedávnem náměstkyně hradeckého primátora Věra Pourová. A zatímco obchodní řetězec s městem prakticky nekomunikoval, tak čile jednal o prodeji pozemků s realitním fondem Conceq. Podle serveru E15 nakonec realitní společnost pozemky od Tesca odkoupila.

Bývalý chráněný vodní zdroj (na snímku) nyní ohrožuje mimo jiné čistička, kam by se měly vozit nebezpečné chemikálie.
Hradec neustoupil. Čističku nechce

Po této směně hodlá město s novým vlastníkem jednat. „Pokusíme se nového vlastníka požádat o změnu přístupu tak, aby nezbytnou část pozemků pro vybudování stezky městu prodal,“ dodala náměstkyně primátora. Chtěli jsme znát stanovisko nového vlastníka. Ten však na zaslané maily dosud neodpověděl.

Smělé plány

Uvažovaná spojnice však není jedinou vizí v této lokalitě. Do budoucna totiž město uvažuje o jejím prodloužení tak, aby hlavně autobusy nemusely najíždět na Hradubickou a přímou cestou z Jungmannovy ulice najížděly k Tescu a dále do Makra.

To je však podle vedení města hudba vzdálenější budoucnosti a souvisí s výstavbou takzvané Jižní spojky: tedy silnicí od Bláhovky přes Temešvár, okolo Borovinky až na Hradubickou, kde by vyústila u stávající benzinové pumpy.

Městské lesy provoněla zabijačka
Městské lesy provoněla zabijačka