Radnici spadne brzy do klína další podstatná část majetku české armády. Po letišti a Nálepkových či Gayerových kasárnách město získá také Vrbenského kasárna blízko Adalbertina, která z jedné strany léta „zdobí“ dřevěný přístřešek nad chodníkem.

Bezúplatný převod už odsouhlasila vláda. Zbývají jen nezbytné formality. „Čekáme na smlouvu, abychom ji mohli podepsat. Pak dojde k převodu v katastru nemovitostí. Je to otázka nejbližších týdnů,“ uvedl mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda.

Vojáci kasárna využívali jako sklady. Sídlila tam také posádková hudba. Dnes už je areál prázdný. „V areálu je pouze technika spojařů, která by tam měla zůstat jako věcné břemeno. Oni se tam ale nebudou zdržovat, jen se občas staví kvůli údržbě,“ řekl velitel posádky v Hradci Václav Špaček.

O využití areálu zatím hradecká radnice nemá jasno

„Jednou z možností je sestěhovat základní umělecké školy, které léta trápí nedotatek místa, pod jednu střechu. Nebo by tam mohlo být nové sídlo městské policie. Každopádně chceme, aby to tam ožilo, žádné sklady písemností by na takovém lukrativním místě být neměly,“ řekl Svoboda.

Kasárna však budou muset nejprve projít rozsáhlou rekonstrukcí, která si vyžádá desítky milionů korun. „Uvažujeme o tom, že začneme hledat firmu, která nám s rekonstrukcí pomůže. Část objektu by pak mohla předělat na byty, které by prodala,“ dodal mluvčí magistrátu.

Radnice usiluje také o Žižkova kasárna pod historickým centrem, která by mohla vyřešit problém s parkováním. Armáda se jich však nehodlá vzdát. „Byli bychom bláhoví. Navíc tam máme jednotky, pro které není jinde místo. Zatím určitě ne,“ dodal Špaček.