Úmrtí obyvatele chátrající fořtovny U Dvou šraňků Miroslava Vojtěcha, který zemřel ve čtvrtek večer, zřejmě nebude mít velký vliv na osud hájenky, ale ještě více rozevře propast mezi radnicí a odpůrci UFA.

Jeho smrt otevřela stavidla emocí, které už několik dní bouřily na obou stranách. Včera dali lidé kolem petice i zástupci města průchod svým pocitům a začali se vzájemně obviňovat.

„Dělal těžkou práci v lese, 40 let žil na samotě, ale osudnou se mu stala úřednická a politická zvůle, arogance a ignorace. Stalo se to, na co jsme upozorňovali, že může nastat. Pan Vojtěch nevydržel tu nelidskou štvanici a cílené útoky a jeho srdce přestalo bít. Miroslave, odpočívejte v pokoji. Vaši hájenku budeme bránit dál," napsala hned ráno po skonu Miroslava Vojtěcha dokumentaristka a jedna z iniciátorek petice Silvie Dymáková.

Pietní místo za zemřelého Miroslava Vojtěcha u královéhradeckého magistrátu.S touto rétorikou však město nesouhlasí. „Mrzí mě, že v to někteří vidí vinu magistrátu. Není tomu tak. Jsem přesvědčena, že ten viník je ta vzedmutá emoční vlna, kterou vyprovokovali petenti a jednotliví dokumentaristi," komentovala nastalou situaci náměstkyně primátora Romana Lišková s tím, že otázka osudu hájenky nyní není na pořadu dne. „V tuto chvíli je předčasné hovořit o tom, jaký bude další postup v této věci," doplnila informace magistrátní mluvčí Magdaléna Vlčková. Pro petenty je však další osud fořtovny jasný. Chtějí ji stůj co stůj zachovat.

„Naším cílem je hájenku zachránit. Teď se o to budeme, i s ohledem na památku Miroslava Vojtěcha, snažit ještě víc," uvedl člen petičního výboru Lukáš Kocián, který v těchto dnech hodlá řešit i situaci ohledně družky Miroslava Vojtěcha – paní Květy. „Miroslav dostal z nájmu výpověď. Úmrtím se však vše ještě více zkomplikovalo a paní Květa je teď v nezáviděníhodné situaci. Ale budeme se jí snažit co nejvíce pomoci," dodal Lukáš Kocián.

Ani městu však není osudu robinsonovy družky lhostejný. „Chceme se domluvit a hodláme v tom dál pokračovat. A to v intencích zákona," řekla Romana Lišková.