„Jsem milovníkem vysokých hor a Himaláj, a to bylo něco pro mě. Proto mě Nepál hodně oslovil. Seznámil jsem se tam s jedním kamarádem, kterého jsem vyhledal, když jsem se do Nepálu po několika letech vrátil, abych se pohlédnul po někom, komu bych mohl pomáhat. Řekl mi, že 
v Nepálu založil nadaci a jestli mu nechci pomáhat. Proč tedy někam jezdit, když mi to nabídl," vzpomíná na začátky Tomáš Beránek.

S kamarádem v Čechách  udělal několik výstav a výsledkem bylo založení  občanského sdružení Namasté Nepál, které pomáhá obyvatelům Nepálu a jehož předsedou je právě Tomáš Beránek.

„Úžasné je, když jste s dětmi, které vědí, že jim pomáháte a mají velkou radost. To je pro mě takové zadostiučinění. Většina z nich má například jediné oblečení, které časem samozřejmě ztrácí na své funkci," pokračuje Tomáš Beránek.

Dodal, že sdružení potřebuje finanční i lidskou pomoc v Čechách i v Nepálu. Pomoci můžete nyní i v Hradci Králové, kde se ve Sluneční čajovně na Velkém náměstí zastavila putovní výstava dvaašedesáti fotografií z Nepálu. Za jednu zaplatíte rovných tisíc korun, které pak poputují na výstavbu nové školy v chudém horském regionu Nepálu, čímž by bylo umožněno zpřístupnit studium dětem z oblastí, kde škola není, nebo je v havarijním stavu. Fotografie budou 
v čajovně k vidění až do konce letních prázdnin.

Na snímcích několik autorů zachytilo atmosféru asijské země. „Doporučuji každému, aby se v Nepálu projel autobusem. Pravidlo zní: všichni se vejdou a kdo ne, tak může vylézt na střechu nebo viset z okna. Cestování je trochu adrenalin," zakončuje Tomáš Beránek.

Nepál v kostce

- Republika o ploše dvakrát větší než ČR s více než 28 miliony obyvateli.
- Zhruba 75 procent populace neumí číst ani psát.
- Devadesát procent obyvatelstva je odkázáno na výnosy chudých políček.
- Značný počet dětí musí těžce pracovat v továrnách nebo sloužit bohatým.
- Stovky dětí žijí samy opuštěné na ulicích.
- HDP o výši kolem 400 dolarů na jednoho obyvatele řadí zemi mezi 20 nejchudších států světa.