Za vedení bývalého provozovatele Leoše Kučery se Bio Central dostalo do milionových dluhů. Tehdejší ředitel kina kvůli tomu přišel o post náměstka, výpověď dostal i coby šéf Centralu.

Kino se svých problémů nezbavilo, Leoš Kučera by se však rád vrátil zpět na magistrát. „Nechci se schovávat, byl bych rád, kdybych byl zvolen," tvrdí trojka kandidátky hnutí Doma v Hradci.

„Jsou za námi vidět výsledky," vysvětluje Kučera, proč by hnutí mělo v komunálních volbách uspět. Vinu za zadlužené kino jeho bývalý provozovatel necítí. „Město tehdy podcenilo situaci," říká.

Právě radnice musí už rok a půl platit nejen pronájem techniky, kterou spravuje insolvenční správce (v součtu ji to vyšlo už na více než půl milionu), zároveň však podle mluvčí magistrátu Magdalény Vlčkové řeší dva incidenční spory, které se vedou 
v rámci insolvenčního řízení.

Město Bio Central podporuje ročním grantem 950 tisíc korun. Pro srovnání – za minulého provozovatele to bylo o tři sta tisíc méně. „Taková podpora je nefér," míní Kučera, podle něhož má současný šéf kina výhodu – nemusí prý do ničeho investovat. Že radnice před lety platila digitalizaci a modernizaci ozvučení 
v řádu stovek tisíc, už ale bývalý ředitel nepřipomíná.

„To, že je technické zařízení v insolvenci, nám stále velmi komplikuje život. V případě, že třeba nastane nějaká porucha, je s tím hrozného papírování," stěžuje si současný šéf kina Petr Vítek.

„Je to jako udržování cizího majetku," dodává Vítek, který doufá, že se město s konkurzním správcem domluví.

Správce: Město se nevyjádřilo
Technické vybavení – to je problém, který trápí kino Bio Central. Technika totiž zůstala v majetku sdružení Pro-Centrál, jež kino provozovalo dříve. Po jeho zadlužení vybavení spravuje insolvenční správce Tomáš Matoušek. „Cena vybavení je závislá na tom, co všechno by město chtělo odkoupit. Je to už několik měsíců, co jsem jim zaslal nabídku, radnice se ale dosud k situaci nevyjádřila," tvrdí správce. Vedoucí odboru správy majetku Tomáš Votroubek však už dříve Deníku sdělil, že by šlo o sumu zhruba 1,8 milionu. „To je vysoká částka za už používanou techniku," uvedl. K žádné dohodě nedošlo a město tak platí měsíčně za pronájem techniky 27 tisíc.