„Dohodli jsme se, že má smysl pokračovat. Programová shoda je možná. Jsme domluveni, že se sejdeme opět v neděli,“ uvedla předsedkyně hradecké ČSSD a její volební lídr Hana Orgoníková. „O personálním obsazení postů na radnici jsme se zatím nebavili. Zatím nedošlo ani k rozhodnutí o počtu náměstků primátora,“ prohlásila s tím, že za optimální považuje dosavadní počet, tedy čtyři.

Hana Orgoníková potvrdila, že sociální demokracie i přes vítězství ve volbách netrvá na obsazení postu primátora. Chce tím usnadnit a zrychlit nalezení shody. Dodala, že primátora by mohla delegovat TOP 09. Ta se tomu ústy svého lídra Richarda Nádvorníka nebrání. „Uvidíme, s čím kdo přijde na nedělní jednání. Pokud bude všeobecná shoda, že kandidáta na primátora máme nominovat my, tak to přijmeme,“ uvedl lídr „topky“. O jménu kandidáta na primátora, případně o tom, zda se bude o funkci ucházet on sám, nechtěl spekulovat. „Zatím je to předčasné,“ dodal Nádvorník.

Přesto, že do úterního ustavujícího jednání zastupitelstva města zbývá málo času, Hana Orgoníková věří, že se strany na středové koalici dohodnou. „V krajním případě by bylo možné zvolit pouze primátora a o náměstcích a radních dál jednat.“

S využitím ČTK