Atraktivní podívanou slibuje letecký den nazvaný Báječní muži na létajících strojích, který se v sobotu od 15 hodin uskuteční v areálu Leteckého muzea na hradeckém letišti.

Odpolední a podvečerní čas organizátoři vybrali záměrně, protože lépe vyniknou různé efekty, například průlety letadel ohnivou stěnou a podobně. Hned po 15. hodině návštěvníci uvidí první veřejný pokus, kdy jediná letuschopná evropská verze letounu Wright na světě předvede start z katapultu. To nikdo na světě od roku 1910 nepředvedl. V Hradci se úspěšný pokus podařil před dvěma týdny, ovšem nebyl přístupný veřejnosti. V bohatém programu návštěvníci uvidí šestnáct letadel Létajícího cirkusu nebo Aeroparku.

„Diváci se mohou těšit i na závody mezi rychlými auty a letadly, což bude velice zajímavé i pro vyznavače automobilových veteránů,“ uvedl pořadatel Martin Kindernay. Nebudou chybět ani letecké souboje z první světové války včetně ukázky bombardování německého letiště britskými stroji. Další ukázky zahrnou průlety ohnivou stěnou, létání na hudbu, a pokud nebude silný vítr, uvidí diváci také sestřelování balonků vrtulemi letadel.

„Vrcholem bude rekonstrukce vzletu letounu Blériot. Připomene, že před sto lety Jan Kašpar odstartoval na Plachtě a zahájil éru motorového letectví v Hradci Králové. Poprvé na veřejnosti představíme slavný letoun Antoinette, což je unikátní stroj, který hrál ve filmu Báječní muži na létajících strojích. Premiéru bude mít i letoun Farman III,“ doplnil Martin Kindernay.

Letecké muzeum nabídne i ukázky letadel na zemi. Návštěvníci budou mít možnost usednout do ruského bitevníku SU 25, letounu MIG 15 nebo vrtulníku MI 24. Děti si zase vyzkouší pocity pilota při řízení trojplošníku.

Zajímavý bude rovněž doprovodný program s hudbou, soutěžemi nebo vyhlídkovým letem v upoutaném balonu.

Na atrakcích budou moci čtenáři východočeských Deníků ušetřit, třeba při jízdě v závodním autě, fotografování v letadle nebo letu balonem.

Stačí vystřihnout a vzít s sebou slevový kupon v celkové hodnotě 500 korun, který bude vytištěn v pátečním a v sobotním vydání Deníku.

Některé atrakce budou v takovém případě zdarma, jiné s výraznou slevou.
Více o unikátním vzletu wrightu z katapultu najdete zde.