Nebylo ani sedm hodin večer. Hana K. si zkracovala cestu ke svému autu přes park. Najednou za sebou spatřila muže, který jí byl podezřelý. Vzedmul se v ní pud sebezáchovy a dala se na útěk. „Rozběhl se za mnou. S vypětím všech sil se mi podařilo dostat se do auta a zamknout. Lomcoval dveřmi. Měla jsem strach, nastartovala jsem a ujela. Bylo mi úplně jedno, zda ho přejedu, chtěla jsem být pryč," popisuje nepříjemný zážitek, který se jí stal zhruba před třemi týdny v Hradci Králové. Na policii se však tato mladá žena neobrátila.

Královéhradecký kraj je považován za bezpečné místo a stejně hovoří i policejní statistiky, přesto jsou podobná svědectví ke slyšení poměrně často.

A netýkají se jen krajské metropole. O nárůstu obtěžování žen si štěbetají vrabci také na rychnovských střechách. Podorlický region totiž aktuálně řeší zhoršení bezpečnosti v souvislosti s nárůstem zaměstnanců kvasinské průmyslové zóny. Problémy jsou hlavně s cizinci.

Policie radí
Měli bychom se vyhýbat zejména odlehlým a neznámým místům po setmění. Ženy by měly být za těchto okolností rovněž obezřetné při seznamování s cizími muži na ulici. Pokud se přece jen rozhodnou pohybovat po setmění venku, měly by zvážit, zda v pozdních večerních hodinách nevyužít například bezpečný doprovod k místu bydliště.

„Mám obavu chodit večer sama z diskotéky, situace se zhoršila. Není mi tu příjemně. A říkají se různé strašné věci," prozradila devatenáctiletá Monika z Rychnova nad Kněžnou.

Podle policejní mluvčí Aleny Kacálkové však nárůst případů obtěžování a napadání žen policie neeviduje. „Pokud k takovému případu dojde, musí nám ho ženy nahlásit," apeluje mluvčí na případné oběti. Existují jen dvě varianty: buď si ženy přepadení vymýšlejí, nebo je nehlásí. „Královéhradecký kraj se dlouhodobě řadí mezi nebezpečnější kraje v republice. Významně se na tom podílejí také královéhradečtí policisté. V našem kaji v posledních letech klesá kriminalita, naopak stoupá počet objasněných trestných činů. Pokles jsme rovněž zaznamenali i v případech znásilnění. V posledních dvou letech přesto přijali policisté na Hradecku několik oznámení o znásilnění, nakonec vyšlo najevo, že si většinu z nich oznamovatelky vymyslely," uvedla mluvčí hradeckých policistů Lenka Burýšková. Kriminalita v rychnovském okrese však stoupá. Přibývá krádeží, ale také případů výtržnictví. Starosta Rychnova Jan Skořepa několikrát uvedl, že cizinci z Kvasin osm hodin pracují, osm hodin spí a osm hodin popíjejí alkohol. Soužití mezi nimi a stálými obyvateli regionu proto není zrovna ideální.

Obezřetnost musí být na prvním místě

Samy ženy by se měly snažit vyhnout nebezpečným situacím, a to ačkoli jsou dle statistik policie oba okresy bezpečné. „Pozor si musí dávat hlavně v noci. Nechodit zkratkami, vyhýbat se podchodům, ale také partiček popíjejících lidí, kterým rostoucím alkoholem v žilách, rostou také ramena," prozradila tisková mluvčí městské policie v Hradci Eva Kněžourová. Právě opilci často obtěžují lidi například u nádrží nebo na zastávkách MHD. A oběťmi v těchto případech nejsou jen ženy, jak popisuje Kněžourová: „Ženy se hůře brání, ale to samé platí u seniorů, kteří jsou také ohroženou skupinou," uvedla.

Potyčkám se leckdy nevyhnou ani muži. Dobře je to vidět na případu, který se v Hradci odehrál na konci listopadu. Agresivní devatenáctiletý mladík tu napadl bezdůvodně několik lidí. Incident se stal o pul osmé večer, tedy rozhodně ne v pokročilou hodinu, poblíž jednoho obchodního domu. Agresor se dostal do sporu s dívkou, která se snažila rychle uniknout z jeho dosahu. To se mu však nelíbilo, dívku chytil za vlasy a vláčel ji za sebou. Muž, který se jí zastal, skončil s tržným zraněním. A šrámy si odnesli i další dva muži, které agresor napadl zhruba o dvě hodiny později. Jeden z nich mu nechtěl dát cigaretu.

Jsou k sobě lidé lhostejní?

Zajímavé však je, že chování muže, který se zastal dívky během incidentu popsaného výše, nebylo ojedinělé.

„Hradečtí občané nejsou lhostejní, naopak. Na linku 158 neváhají volat lidé, kteří si všimnou nějakého konkrétního protiprávního jednání nebo mají podezření na přestupek. Obecně se však nedoporučuje „brát zákon do svých rukou. Samozřejmě je to velmi individuální a každý by měl znát svoje případné možnosti, jak se účinně bránit," dodala Lenka Burýšková.