Lékařů je nedostatek - to je všeobecně známý problém. Mnoho mladých doktorů navíc odchází za lepšími penězi do ciziny. Jak tomu zabránit? Medici mohou využít krajská stipendia ve výši 120 tisíc korun. Tím se však zavazují k tomu, že příští čtyři roky budou pracovat v Královéhradeckém kraji.

O stipendium mohou žádat studenti šestých ročníku kterékoliv lékařské fakulty v České republice. Za finanční pobídku by se měl student zavázat, že si zvolí nabízený specializační obor z vytipovaných nejohroženějších, a že bude pracovat u poskytovatele zdravotnických služeb na území Královéhradeckého kraje nejméně po dobu čtyř let. Žádosti se sbírají až do konce letošního listopadu.

„Maximální výše jednorázové pobídky je stanovena na 120 tisíc korun. V minulém kole udělování stipendií se nám podařilo získat přes dvacet nových mladých lékařů, nyní bychom chtěli tento počet zdvojnásobit. Výhledově tak může toto opatření zajistit kraji asi čtyřicítku mladých lékařů v nejvíce nedostatkových specializacích," upřesňuje krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

Stipendia budou medikům poskytnuta ze Zdravotnického nadačního fondu Královéhradeckého kraje, do kterého vložil kraj 4,9 milionu korun.

Tento krok schválila v září krajská rada a začátkem října i krajské zastupitelstvo.

Šanci získat stipendium budou mít medici, kteří se zaváží absolvovat specializační přípravu v některém z těchto oborů - psychiatrie, vnitřní lékařství, dětské lékařství, anesteziologie a intenzivní medicína, radiologie a zobrazovací metody, neurologie, praktické lékařství pro děti a dorost, urologie, radiační onkologie a také všeobecné praktické lékařství.

V minulém kole udělování stipendií bylo například nejvíce upřednostňováno vnitřní lékařství, tentokrát bude mít nejvyšší prioritu obor psychiatrie. Nově byl také oproti jarnímu kolu zařazen obor urologie.

Do budoucna hrozící problém personální nedostatečnosti ve zdravotnictví je velmi naléhavý a tímto opatřením se kraj rozhodl pomoci nejenom svým nemocnicím.

Stipendia mohou získat i ti medici, kteří si pro své profesní uplatnění vyberou jakékoliv jiné akreditované zdravotnické pracoviště v Královéhradeckém kraji.

„Po zrušení poplatků za stáže budoucích všeobecných praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost v krajských nemocnicích se tak jedná už o druhé zcela konkrétní opatření, které má napomoci zajištění dostatečného počtu mladých lékařů v kraji tak, aby bylo možné udržet stabilně kvalitní úroveň zdravotní péče poskytované občanům Královéhradeckého kraje," uvedla tisková mluvčí kraje Martina Götzová.