„Všimli jsme si muže, který se snažil přelézt zábradlí, já jsem s ním mluvil a přítelkyně zatím běžela sehnat polici," líčí svůj neobvyklý zážitek Martin Šimeček, student adiktologie. „Nemohla jsem najít mobil v tašce, ale pak jsem viděla auto strážníků, tak jsem k nim běžela a řekla jim, co se děje," pokračuje ve vyprávění Adéla Platková.

Svojí rychlou reakcí a všímavostí možná zachránili lidský život. „Zachovali se perfektně, místo je poměrně frekventované a my si ani nemusíme včas všimnout, že se něco děje," chválil pár strážník Jan Hospodka. Oběma vyjádřil díky i primátor města Zdeněk Fink. Muž, který chtěl se životem skončit kvůli rozpadu rodiny, byl převezen do fakultní nemocnice.

Policisté v podobných situacích radí volat ihned linku 158, a pak toho člověka kontaktovat, nechat ho mluvit, aby dotyčný vypustil emoce.

Minulý rok si na Hradecku samo vzalo život 24 lidí, 23 z nich byli muži. „Jde hlavně o lidi ve věku od 30 do 40 let," řekla Lenka Burýšková, mluvčí královéhradecké policie. A jak ze života sebevrazi odcházejí? Nejčastější je oběšení, zastřelení a pak skok z mostu nebo pod vlak či auto.