Hrádek vystřídá Rezidence

Podobné sliby už ale Hradečané slyšeli. V roce 2012 měla na okraji unikátní lokality Na Plachtě vyrůst velkolepá obytná čtvrť. Projekt byl na spadnutí, obytná zóna měla dokonce jméno – Královský Hrádek. Situace na trhu s realitami ale byla v té době vlivem krize mizerná, a tak šel projekt Hrádek k ledu.

Teď už dostává nevyužívaná plocha s výhledem na lesopark jasnější obrysy. Seznamte se s budoucí Rezidencí Na Plachtě.

Lidé prý nové byty chtějí

Nová hřiště, více veřejné zeleně a odpočinkové zóny a k tomu nepřeberné množství bytových domů a viladomů – to jsou hlavní lákadla nových developerů. Už jen lokalita je sama o sobě atraktivní, jen v blízké čtvrti Plachta střed našlo v podobných bytových domech nový domov od roku 2009 na devět set lidí.

Podle ředitele společnosti Rezidence Na Plachtě, která nynější projekt realizuje, Martina Kubišty, mají lidé o nové byty enormní zájem. „Lidé příznivě hodnotí i ceny bytů, v nichž je u každé bytové jednotky vždy zahrnuta i cena venkovního parkovacího stání nebo garáže. Už v první den zahájení prodeje jsme zaznamenali několik závazných rezervací. To předčilo naše původní očekávání. Současně to pro nás přináší značnou zodpovědnost projekt ke spokojenosti všech budoucích vlastníků bytů dokončit," pochvaluje si.

Ekolog: Hrozí světelné znečištění

Radostí ale příliš nehýří například městský zastupitel za Stranu zelených a krajinný ekolog v jedné osobě Martin Hanousek.

Ten má na atraktivitu blízkosti přírodní lokality, kde žijí chráněné druhy rostlin a živočichů, opačný názor. „Z připravovaného projektu výstavby domů Na Plachtě na místě bývalého skladiště dřeva radost nemám. Výstavba svým přímým sousedstvím s přírodní památkou bude mít některé negativní vlivy jako například zvýšení světelného znečištění a tím úbytek druhové rozmanitosti hmyzu, avšak takové vlivy nestačí na zastavení tohoto projektu, protože je úřady hodnotí jako nevýznamné," myslí si.

Kraj: Rizika jsou zanedbatelná

Kraj oponuje, že novou zástavbou se skutečně fauně a flóře v lokalitě Na Plachtě nijak neublíží. „Kraj už jednou tuto záležitost posuzoval a stejně jako v roce 2009 došel k názoru, že tento projekt nemůže mít významný vliv na uvedenou přírodní památku," uvedl Michal Friček z kanceláře hejtmana.

O nějakém světelném znečištění nemůže být podle něj ani řeč. „ V tomto případě bude vliv světelného znečištění na chráněnou zoo a fytofaunu zanedbatelný," dodal.

Zda v těsném sousedství přírodní lokality v Hradci Králové nakonec nová čtvrť vyroste, ukáže až čas. Poslední projekt Královského Hrádku byl vlastně také „hotová věc" a jak rychle potom před lety zmizel ze scény. Jedno je však už teď skoro jasné. Ani tenkrát a ani teď developery případně nezastaví ekologové a ochránci přírody, nýbrž nedostatek peněz.

Michaela Zumrová