„Policisté po příjezdu na místo zjistili, že muž pomocí magnetu umístěného na laně hledal na dně řeky starodávné mince a při jednom z nadhozů se mu na magnet přichytil ruční granát. Muž ihned po vytažení předmětu z vody požádal kolemjdoucího, aby zavolal na linku 158 a věc oznámil," uvedl Ondřej Moravčík z policie.

V průběhu hovoru byl muž instruován, aby v žádném případě nadále s granátem nemanipuloval a v bezpečné vzdálenosti vyčkal na příjezd policistů. Zasahující policisté po svém příjezdu okamžitě zajistili, aby se do blízkosti nalezeného předmětu nikdo nedostal a přizvali ke spolupráci pyrotechnika. „Ten po svém příjezdu konstatoval, že se jedná o funkční ruční granát a odvezl jej k likvidaci," dodal Moravčík.

Ruční granát vylovený z řeky.Zdroj: Policie ČRDle informací Deníku se jedná o velmi starý typ granátu, jak dlouho v řece byl, však policie neupřesnila.

Policie upozorňuje, aby lidé v případě nálezu jakéhokoliv předmětu, který vypadá jako munice či výbušnina, okamžitě volali na linku 158 a v žádném případě s nálezem nemanipulovali - s ohledem na stáří nalézaných výbušnin existuje riziko, že neodbornou manipulaci dojde k jejich explozi. V žádném případě lidé nemají nosit munici na místně příslušná obvodní oddělení policie, protože by tímto vystavili riziku nejenom sebe, ale také policisty a osoby, které se na oddělení z jakýchkoliv důvodů aktuálně vyskytují.