Třaskavý vstup do nové turistické sezony, jejímž vrcholem bude bitevní ukázka připomínající 150 výročí bitvy u Hradce Králové, obstarali „zástupci" obou stran konfliktu, který právě před půl druhým stoletím  vygradoval před branami města na soutoku Labe a Orlice.

„Symbolickou salvu v dobových uniformách za Rakousko obstaral královéhradecký 18. C.k. řadový pěší pluk. Za stranu pruskou to byl 1.Gardový pěší pluk," uvedl ředitel projektu Königgrätz 1866 a zároveň předseda  Gardy města Hradce Králové Radek Balcárek. Ten připomněl, že 150 výročí nezahrnuje pouze bitvu u Hradce Králové, ale soustavu bitev, které vedly až ke konci na Chlumu.

Náročné měsíce

„Ať už je to bitva u Náchoda, České Skallice, Trutnova či Jičína. Tam všude budou vzpomínkové akce. Dá se tedy říct, že máme před sebou ještě náročné tři měsíce," dodal Radek Balcárek s tím, že před vrcholem vzpomínkové akce, tedy samotnou bitevní ukázkou, která se uskuteční 3. července, proběhne ještě mnoho kulturních a společenských akcí. „Například  2. července se na hradeckém Velkém náměstí uskuteční velká ceremonie za účasti filharmonie, kdy akci zakončí videomaping a velký ohňostroj," uvedl ředitel projektu Königgrätz 1866.

Historická vojska se však nebudou soustředit pouze na 3. července, ale dva dny před tímto datem se sto jezdců na koních střetne u Střezetic, kde se před samotnou potyčkou odhalí zbrusu nový pomník padlým koním.

Ještě před výstřely u Chlumu však mohou lidé zavítat do zdejšího muzea, které si pro svoji již osmdesátou sezonu připravilo několik novinek. „Revidovali jsme některé texty. Například popisky, které od této sezony budou v několika jazykových mutacích, což byl nešvar, který nás dlouhodobě trápil," uvedla ředitelka Muzea války 1866 Naděžda Machková Prajzová.

Rozpadlá vazba

Kromě popisek připravilo muzeum výstavu replik historických uniforem  z dílny Denisy Tiché, která je šije pro zájemce o vojenskou historii.

„V rámci vzpomínkových akcí pak máme naplánovány řady prohlídek. Od 1. července pak chystáme novou expozici, která bude mapovat historii muzea, které v roce 1936 založil pamětník bitvy u Hradce Králové – sedlák Josef Volf z Máslojed," uvedla ředitelka s další novinkou v ruce - publikací Prusko – rakouská válka roku 1866: Výzbroj a výstroj, která velmi podrobně představuje podobu, fungování a vybavení rakouské, saské a pruské armády, které se v roce 1866 střetly na českých bojištích. Na 600 stranách a ve zhruba stejném množství fotografií jsou poprvé a postupně představeny chladné zbraně, ruční palné zbraně, děla, sedla,uniformy a detailní součásti výstroje vojsk konfliktu, jenž změnil Evropu.

Zajímavostí knihy je její vzhled, který připomíná „rozloženou" a nedodělanou publikaci s odlepeným hřbetem. „Nejedná se o žádnou vadu, ale knihu jsme takto koncipovali záměrně. Rozpadlá vazba symbolizuje vše, co válka přináší, tedy krizi, zmar a neštěstí," dodala ředitelka.