Osmdesát let letos slaví Muzeum války 1866 na Chlumu. Studovat historii bitvy u Hradce Králové a výzbroj tehdejších armád lze na Chlumu již od roku 1936. Tehdy bylo v pátek 3. července veřejnosti během vzpomínek na 70. výročí bitvy slavnostně předáno Válečné museum 1866. Nové specializované muzeum bylo vystavěno v letech 1932 až 1936 z iniciativy sedláka Josefa Volfa, který jako šestiletý chlapec pozoroval válečné události roku 1866 především z rodných Máslojed.

„Můj zájem o krvavé drama nezůstal utajen a já byl po léta vyhledáván od turistů a žádán za provedení a vysvětlení na bojišti. A tak jsem měl příležitost, od Prusů i Rakušanů, kteří tu válku prodělali, dozvědět se o věcech, které v žádné knize nejsou zaznamenány." uvádí v úvodu své knihy o historii prusko-rakouské války roku 1866 Josef Volf.

NÁKLADY? 44 TISÍC

Původní budovu muzea postavil podle návrhu Františka Friedricha stavitel Antonín Šandera a náklady na výstavbu se vyšplhaly k částce čtyřiačtyřicet tisíc korun. Pro srovnání rekonstrukce a přístavba z posledních let stála přes čtyřicet milionů korun.

Stavbu ve třicátých letech financovali členové Komitétu pro udržování pomníků na bojišti Královéhradeckém a další příznivci. Základ tehdejší expozice představovaly soukromé sbírky členů a příznivců. V muzeu je v těchto dnech k vidění výstava připomínající nejen zajímavý vývoj budovy, ale také změny a postupné rozšiřování expozice současného Muzea války 1866 na Chlumu.

Muzeum války 1866 na Chlumu je možné navštívit až do 30. září mimo pondělí každý den od 9 do 17 hodin.

Rozhledna je otevřena vždy od úterý do neděle až do konce srpna. V září a říjnu je provoz rozhledny omezen pouze na víkendy.

VELKÝ ZÁJEM

V letošní červenci měli turisté o muzeum nebývalý zájem. Oproti loňskému roku Chlum navštívilo o dva tisíce více lidí. Na začátku měsíce se zde konala jako každý rok rekonstrukce památné bitvy a pietní vzpomínky. Tentokrát ve velkém stylu jako připomínka 150. výročí.

„Celkem v červenci muzeum navštívilo přes 3 500 lidí a 3 600 návštěvníků vystoupalo na nedalekou rozhlednu," řekla ředitelka Muzea východních Čech v Hradci Králové Naďa Machková Prajzová.