Vernisáž výstavy proběhla už v minulém týdnu a přítomni byli i příslušníci Historického C.k. řadového pěšího pluku č. 18 Hradec Králové v dobových uniformách.

„Snažíme se, abychom prostřednictvím nejrůznějších dokumentů, které v našich sbírkách uchováváme, naplnili stručně znějící slovníkové heslo 1. světová válka začala 28. 7. 1914 a skončila 11. 11. 1918," přiblížila cíl výstavy její autorka Jaroslava Pospíšilová.

Název výstavy byl inspirován manifestem císaře Františka Josefa I., ve kterém zdůvodňuje důvody vyhlášení války Srbsku. Samotným počátkem konfliktu je také zahájen prohlídkový okruh výstavy, ve kterém je ke zhlédnutí řada zajímavých exponátů. Při procházení se dostanete od Sarajevského atentátu až k podpisu příměří v Compiègne.

K vidění jsou také dobové odznaky a vyznamenání, ukázky zbraní a v neposlední řadě také vojenské uniformy.

Na vystavených panelech je zachyceno i to, jakým tuto významnou dějinnou událost prožívali její přímí aktéři, tedy příslušníci rakousko-uherské armády i československých legií.

Závěr okruhu patří panelům s názvem Z vašich vzpomínek, kde jsou shromážděny fotografie z archívu lidí, kteří zareagovali na výzvu muzea a poskytly své materiály týkající se 1. světové války.

Výstavu Mým národům! si  můžete přijít prohlédnout do Muzea východních Čech až do 16. listopadu.

Ferdinanda zabili před sto lety
• 28. července uplyne přesně sto let od začátku první světové války. Záminkou k vyvolání konfliktu byl atentát spáchaný na rakouského následníka trůnu Ferdinanda d'Este a jeho ženu v Sarajevu už o měsíc dříve – tedy 28. 6. 1914.
• Ve válce se střetly dva mocenské bloky: Dohoda (Velká Británie, Rusko, Francie, Srbsko, Černá Hora, Řecko, Rumunsko, později USA a Japonsko) a  Ústřední mocnosti (Německo, Rakousko – Uhersko, později Turecko a Bulharsko)
• Bojovalo se na čtyřech frontách – západní, balkánská, východní a italská
• Při bojích zahynulo zhruba 37,5 milionu mužů
• Po válce se mění Evropa: osamostatnění Lotyšska, Litvy, Estonska a Finska, po rozpadu Rakouska-Uherska nastupují státy Československa, Maďarska, Polska a Jugoslávie, od Německa se odtrhlo Lotrinsko, Alsasko a Sársko.

Jakub Vrba