Podrobná trasa i čas se zveřejní až v sobotu. Kvůli plynulosti dopravy bude kolona rozdělena po deseti až patnácti vozidlech a mezi sebou budou mít půlhodinové rozestupy. Pravděpodobně  pojedou po silnici od Jaroměře přes kruhový objezd u ČKD a směrem na Plačice a dálnici. Tou se dostanou k Opatovicím a pak dále do Pardubic.

Komplikací se podle policie řidiči bát nemusí. „V součinnosti s vojenskou policií máme připravené opatření. Zejména tak budeme usměrňovat dopravu a v případě jakéhokoliv problému jsme připraveni nasadit adekvátní síly. Je to ale předčasné. Předpokládáme, že průběh bude klidný," vysvětlila Ivana Ježková, mluvčí královéhradecké policie.

Demonstrace se zatím nechystají

Zabrzdit americké vojenské síly by mohly ale případné demonstrace. Ty na Hradecku ale zatím nejsou známy.

Nejvíce jsou Američané trnem v oku komunistům: „Průjezd americké kolony přes naše území považuji za demonstraci síly a ztotožňuji se se stanoviskem Královéhradeckého krajského výboru, který ho důrazně odsuzuje. Pamatuji si ještě, když tu projížděli sovětští vojáci v roce 1968 a nic podobného už tu nechci. Podobných nesmyslných demonstrací síly tady už bylo dost a nejsou potřeba. Demonstraci, blokády a ani žádné akce, které by mohly ohrozit bezpečnost kohokoli, ale neplánujeme. Nic takového ani nepodporujeme," uvedl Lubomír Štěpán, zastupitel Hradce Králové zvolený za KSČM.

Pořádání demonstrací je složitější z toho důvodu, že zatím nejsou známé detaily cesty. „Nyní s nimi plánujeme vhodné trasy přesunu a časy, kdy mají překročit hranice. Je třeba si uvědomit, že pojedou přes 1000 kilometrů až od finských hranic, takže naplánovat přesun tak, aby to vše vyšlo na minutu přesně, je docela komplikované," uvedl generál české armády František Maleninský.

Na silnicích budete moci v neděli potkat konvoj obrněných vozidel Stryker či vojenských vozidel Humvee 2. jízdního regimentu americké armády, který nese přezdívku Dragouni.

Anketa: Přivítáte americký konvoj?

Adéla Bydžovská, 25 let, Hradec Králové:
Podívat se na konvoj určitě nepůjdu a vadí mi, že přes nás projíždějí. Jsem pacifistka a nepodporuji nic, co se týká zbrojení, byť za zástěrkou obrany. Kdyby se všechny peníze na války investovaly raději na vědu a výzkumy  například Vesmíru, byli bychom jako lidstvo mnohem dál.

Pavel Bulíček, 26 let, Hradec Králové:
I když pojedou v mé blízkosti, nemám potřebu strávit neděli u silnice. Osobně mi průjezd nevadí, pokud to nepřinese nějaké omezení pro občany. Věc druhá je ta, že se jedná o dobře promyšlenou reklamní kampaň a jak se všude přemítá o ukázku síly. Zda je nutná, to je věc další.