Bývalý hejtman Pavel Bradík (ODS) bude muset hodně vysvětlovat, proč nechal do honosně přestavěné budovy krajského paláce v Hradci, za téměř dvě miliardy suverénně nejdražšího hejtmanství v Česku, nakoupit předražený nábytek.Nevyhlásil na nákup tendr. Zákon jednoduše obešel a zakázku zadal firmě Immorent, která měla rekonstrukci bývalého pivovaru na starosti.

Několik měsíců staré pochybnosti včera potvrdil Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS). Kraj se podle úřadu tím, že obešel zákon o veřejných zakázkách, dopustil správního deliktu. A za to má zaplatit pokutu 800 tisíc korun.

„Pokud by kraj dodržel postup stanovený zákonem, mohl obdržet i nabídky jiných uchazečů. Ti by mohli nabídnout nižší cenu než jediný krajem oslovený uchazeč,“ napsal v rozhodnutí ÚOHS. „Kraj totiž rozšířil předmět leasingu o dodávku mobilního a vestavěného atypického nábytku a výrobky za více než 35 milionů korun v jednacím řízení bez uveřejnění firmě Immorent. Některé praktiky při realizaci projektu hradeckého pivovaru byly minimálně podezřelé,“ uvedl nový hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Bývalý hejtman Bradík ale odpovědnost odmítá. Před měsícem Deníku tvrdil, že „tomu seznamu (předraženého nábytku – pozn. red.) nevěří“. „Nevěřím tomu, že by ve výběrovém řízení byl takový dodavatel vybrán,“ řekl doslova. „Odmítám, že by šlo o nějaký úmysl, o něco špinavého. Vše proběhlo transparentně a čistě,“ pokračoval včera Bradík.

Napadené rozhodnutí schválila krajská vláda v květnu 2007. Současné vedení kraje uvažuje, že se proti pokutě odvolá. Samo však předražený nábytek kritizuje. Soupis nábytku byl součástí tajného dodatku s Immorentem, který někdejší vedení kraje dlouho odmítalo zveřejnit.

Jen za nábytek do pracovny hejtmana, jejímž prvním „nájemníkem“ byl Bradík, zaplatí daňoví poplatníci 2,3 milionu. Třeba konferenční stolek o rozměrech 120 krát 60 centimetrů stál 84 560 korun, pracovní židle na kolečkách 51 282 korun. Podobný nábytek by se dal podle řady prodejců pořídit až o polovinu levněji.