Dlouhodobé, opakované a stupňující se ponižování za zavřenými dveřmi. Násilí ve fyzické i psychické formě.

To jsou znaky, které definují domácí násilí. Díky nařízení, které platí od roku 2007, může policie oběti ulevit tím, že násilníka na deset dní vykáže z domu. V Hradci se tak za poslední půl rok stalo šestkrát, jedním z vykázaných byla dokonce žena.  „Obětmi jsou většinou ženy, ale může jí být i muž a často také senioři," potvrzuje Lenka Burýšková, mluvčí královéhradecké policie.

Kopala a tloukla do babičky

Jeden z obzvlášť krutých případů se odehrál v loňském roce ve Svinarech. Pětačtyřicetiletý muž vyhrožoval své matce nožem a před tím ji mlátil sedmdesáticentimetrovou dřevěnou nohou z křesla. Všechno před zraky své osmnáctileté dcery.

Ta však zřejmě velké trauma neutrpěla, protože  prý sama neváhala na stařenku druhý den vztáhnout ruku poté, co ji před odchodem do školy upozornila, aby si uklidila své věci. Do ležící ženy měla dokonce tlouci i pěstmi.

Utrpení pro starší ženu skončilo až tehdy, když vyhledala lékařskou pomoc. „Lékař neváhal a oznámil celou věc na policii," vyprávěla Lenka Burýšková.

Další vážný případ je z letošního roku. V bytě na Benešově třídě několikrát napadl svou družku skoro třicetiletý muž. Neváhal si k tomu vzít i nůž. Jeho týrání přihlížely i dvě děti mladé ženy.

Centrum pomůže najít důstojnost

Za rok 2013 vykázali policisté z domu celkem 18 lidí, všechno byli muži, pětkrát útočili se zbraní a u třech případů byly i děti. V roce 2012 byl počet vykázaných z domu stejný jako loni.

„Doba deseti dnů se dá prodloužit a pak už je násilník sledovaný. Oběť může také využít pomoci hradeckého intervenčního centra v Kotěrově ulici, kde jí odborníci pomohou situaci i soud zvládnout," dodala Burýšková.

Centrum v Hradci nabízí potřebným bezplatné poradenství. „Důležitý je i postoj samotné oběti, může k nám pravidelně docházet a najít ztracenou sebedůvěru, důstojnost a víru v sebe sama," popisuje činnost centra jeho vedoucí Lenka Chválová Hodková.

Šťastný konec. Pro paní Miladu už je třináct let ponižování minulostí
Třináct let ponižování, ignorování, ran a bolesti. To všechno zažila Milada z Hradce. Nikdy nemohla pracovat mimo firmu manžela, nikdy nepobírala žádný plat. Trpěla manželovy výbuchy zlosti a násilí, byla zvyklá se mu podřizovat, vyhovět všem jeho požadavkům. Nikdy se ze strachu neodvážila říct mu „ne". Až přišel vážný útok, naštěstí snad poslední.

Po něm se totiž svěřila blízké osobě a věci se daly do pohybu. Nejprve policie jejího partnera vykázala na deset dní z domu a pak pomohlo intervenční centrum v hradecké Kotěrově ulici. „Pomohli jsme jí vypracovat návrh na předběžné opatření, které prodloužilo dobu vykázání o dalších důležitých 30 dnů. Společně jsem zpracovali návrh na svěření dítěte do vlastní péče. Několikrát jsme ji doprovázeli k policejním výslechům a posléze k soudnímu líčení, " řekla Lenka Chválová Hodková, vedoucí centra. Za 6 měsíců od vykázání se Miladě povedlo začít žít samostatný život. Nalezla zaměstnání, pronajala si byt, bylo jí svěřeno dítě do vlastní péče, dokázala docházet na všechna soudní jednání.