„Jsme součástí Asociace sociálních služeb, která týden vyhlašuje, takže jsme se k němu rádi připojili. U nás je tento den už tradiční akcí," vysvětlila ředitelka domova Daniela Lusková. Dodala ale, že otevřené dveře jsou pro zájemce o prohlídku i v kterýkoliv jiný den během celého roku, kdy se návštěvníků ujme některá ze sociálních pracovnic.

Možnost podívat se nejen do vnitřních prostor budovy za výkladu průvodkyně, ale také si prohlédnout výstavu historických fotek budovy nebo projít naučnou stezku „Nebojte se stáří", využilo několik desítek návštěvníků. Oproti loňsku zájem mírně vzrostl. „Na stezce bylo několik zastavení, na kterých se zájemci mohli dočíst něco o stáří, službách pro seniory nebo třeba o ideálním vybavení bytu pro starší lidi. Kdo stezku absolvoval, mohl se zastavit na kávu nebo moučník a posedět chvíli ještě v té naší místní atmosféře," řekla Lusková. Prohlédnout si domov přichází každý rok také studenti. Letos to byla střední zdravotnická škola a vysokoškoláci z Ústavu sociální práce hradecké univerzity.

Odpoledne byla na programu mimo jiné přednáška na téma stravování ve starším věku. „Je to problematika, která je na jednu stranu hodně rozebíraná v odborném okruhu sociálních služeb, ale na druhou stranu laická veřejnost o ní příliš neví," dodala ředitelka domova. Zájemci mohli slyšet nejen o tom, jaké nutriční potřeby senioři mají, ale také třeba výzvu k dodržování dostatečného pitného režimu, s kterým mají senioři často problém.

Domov u Biřičky má v současné době kapacitu 355 lůžek a o seniory se stará celkem 191 členů personálu. Nabízí dvě formy sociálních služeb, a to domov pro seniory a domov se zvláštním režimem.

Tomáš Kulhánek