VYBERTE SI REGION

Nejlepší chleba? Upečený v historické peci

Krňovice /FOTOGALERIE/ – Na sto padesát turistů se obvykle vystřídá během víkendu ve zdejším Podorlickém skanzenu. „Záleží na počasí," řekli nám tu.

6.8.2012
SDÍLEJ:

Pečení chleba v Krňovicích.Autor: DENÍK/ Drahomíra Považanová


Ovšem sobota je hlavně pro děti velkým zážitkem. Kdy se ve městě dostanou k tomu, aby nejmenší viděli, jak vůbec vzniká chleba. Přece jen se ve městě přinese z obchodu, ale v Krňovicích jim ukáží, jak se musí napřed zatopit v peci, připravit těsto, nechat ho nakynout, dát bochníky do ošatek a teprve po chvíli teprve do pece.

A dětem se líbilo, že mohly samy pomáhat: ochutnat těsto, moukou vysypat ošatky a dávat těsto z ošatek na lopatu, než se vsadí do pece. O malé pomocníky rozhodně Irena Zárubová nouzi neměla. Ani o objednávky. Peklo se totiž dvacet bochníků a polovina z nich již byla „vyprodána." Jako každou sobotu. Nově v sobotu přidali i koláče. 

Recept na chleba

Postup: 1,1 kg žitné mouky, 1,1 kg hladké pšeničné mouky, 1,5 l vlažné vody, 170 g droždí, 3 lžíce soli, 6 lžic octa. Vše smícháte a necháte vykynout. V el. troubě pečete napřed na 250 stupňů, pak na 150 stupňů, celkem zhruba jednu hodinu, na dno trouby dáme mističku s vodou.

Autor: Drahomíra Považanová

6.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Tradiční táborák si v osadě užijí již po pětaosmdesáté

Hradec Králové - Poslední červencová sobota patří v Osadě vycházejícího slunce u Hradce Králové tradičnímu táboráku a muzice. Je tomu tak už pětaosmdesát let. A jiné to nebude ani letos.

Zástupci klubů OFS Hradec se sešli na tradičním předsezonním aktivu

Hradec Králové - V restauraci U Švagerků se za řízení místopředsedy OFS Hradec Králové Vladana Haleše uskutečnil tradiční letní aktiv oddílů hrajících okresní fotbalové soutěže OFS Hradec Králové před sezonou 2016/2017.

Klavírní recitál Matyáše Nováka zazní na faře

Chotěborky - Již 22. ročník Hudebního léta Chotěborky čeká v sobotu 30. července třetí pokračování.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.