Uzavřené mosty ve Svinarech a Krňovicích netrápí pouze řidiče. Absenci důležitých přejezdů může brzy pocítit i hradecká kasa. Hlavně most v Krňovicích je totiž důležitou spojnicí mezi těžebním místem písku na rybníku Marokánka a odběrateli. Ti jsou nyní nuceni jezdit pro drahocenný materiál až šedesátikilometrovou objížďkou. „Výpadek odběrů nás může přijít až na šest milionů korun ročně," informoval ředitel společnosti Městské lesy Milan Zerzán s dodatkem, že rybník je pro těžbu pronajatý firmě ADOZ Svinary, která Městským lesům, potažmo hradecké radnici, odvádí peníze z prodeje odvozené od ceny kubíku.

Několikamilionový výpadek by sice nebyl pro město likvidační, ale likvidačním by se jistě stal právě firmě ADOZ. „Už teď od nás odchází malí odběratelé. Snažíme se však udržet ty velké, kteří se už však teď poohlížejí po jiném místu," uvedl jednatel společnosti Tomáš Mareček s tím, že velkoodběratelům se firma snaží vyjít vstříc jednak snížením ceny písku, ale i fakturovanou cenou odvozu. „Ustoupili jsme od výběru peněz za kilometry a cestu propočítáváme jen na cenu projeté nafty," informoval Tomáš Mareček.

Most u Krňovic.
Nebezpečný most výrazně omezí dopravu

Kromě odchodu velkých odběratelů se Tomáš Mareček obává i zmaření lukrativního podniku spojeného s výstavbou pokračování dálnice D11.

„Problémem všech zakázek, a to i v případu D11, je doprava. Ta je teď rozhodující. A pokud bude most v Krňovicích dál uzavřený, tak nás to vyšachuje ze hry," dodal jednatel pískovny s tím, že současná situace je neudržitelná a pro firmu takřka likvidační. „Měl jsem několik jednání s krajem, ale zatím nevidím světlo na konci tunelu. Uzavírka se stále prodlužuje a na mostě nikdo nic nedělá a s náklaďákem se k nám legální cestou přes most od Hradce až po Žamberk nikdo nedostane," posteskl si jednatel pískovny, kterému prozatím hraje do karet fakt, že velkým odběratelům se zatím nechce platit několik desítek tisíc korun za předělání receptur na stavební směsi. „Pokud se však k tomuto kroku odhodlají a nechají si recepturu zpracovat na jiný písek, tak k nám se už nevrátí," dodal Tomáš Mareček.

Současná situace s pískovnou a případným výpadkem milionů korun, pálí i hradeckou radnici. Primátor Zdeněk Fink dokonce nevylučuje, že by radnice mohla ušlý zisk vymáhat po Krajském úřadu. „Reálně nám hrozí ponížení příjmů do rozpočtu městské organizace Městské lesy. Předběžně jde o částku zhruba pěti milionů korun, což se dá přirovnat k ročnímu příspěvku dětskému dennímu rehabilitačnímu stacionáři nebo výstavbě několika dětských hřišť v městských mateřských školkách," uvedl primátor Fink s dodatkem, že o obou mostech, které patří kraji, s hejtmanstvím radnice jedná. „Pokud uvidíme, že rekonstrukce a procesy uvedení do jejich standardního provozu nemají správné tempo, jednou z možností je i požadavek o kompenzaci a úhradu ušlých příjmů ze strany města na kraj," dodal primátor.

Zátarasy na krňovickém mostě.
Krňovický most hlídají zátarasy