Originálnímu koníčku se věnuje od mládí, ale až v důchodovém věku se do něj mohla pustit na plno a z malého koníčka se tak stal velký kůň.

Pomáhá i rodina

Schraňování svatebních předmětů už dokonce podlehla celá rodina a široké příbuzenstvo, které zároveň patří mezi první návštěvníky soukromého sklepního muzea sběratelky.

Svým sběratelským kouskům říká paní Adriena úlovky a vždy projdou pečlivou údržbou. U těch starších je poměrně náročná a vyžaduje pečlivost a preciznost a někdy to trvá i celé dny, než svatební fotka, nebo šaty získají svůj půvab. Ale o to je pak větší radost, když se to podaří.

Svatebních fotografií vlastní seniorka k dnešnímu dni 5600 kusů, rób pro nevěsty 45 a svatebních oznámení celkem 1587. Sbírka je největší svým rozsahem v celé České republice. Které kousky patří mezi nejcennější? Nejspíš ty nejstarší: bílé šaty z roku 1903 a fotografie pořízená v roce 1864.

Výstava od pátku

Rozsáhlá svatební kolekce, která  na vás dýchne nostalgií dob dávno minulých, obsahuje také spousty dalších zajímavých úlovků, ke kterým se vážou různé historky a rodinné tradice. Ty tu ale prozrazovat nebudeme. Více se totiž dozvíte na výstavě plné těchto svatebních předmětů, která je už druhá v pořadí. Ta první se uskutečnila v roce 2005 a po 10 letech za vydatné podpory rodiny a hlavně neteře Daniely vznikla druhá výstava ve větším a komplexnějším rozsahu než byla první. Otevřena bude tento pátek 22. května od 14 do 18 hodin a také v sobotu a v neděli vždy od 10 do 18 hodin v Apartmánech Novákovi v Lubně.   (nov, skr)