Že by happy-end po americku? Po několika měsících přestřelek přes noviny se najednou zdá, že krajský radní za zdravotnictví Josef Janeček a ředitel pardubické nemocnice Jan Feřtek umí spolupracovat. Z 86 milionů na pouhých 26. Takový je letošní plán snížení provozních ztrát nemocnice, který včera Feřtek předložil Janečkovi.
Pardubická nemocnice je poslední v kraji, která ještě nemá rozvahu schválenou. „Čísla mám čerstvě na stole, ještě jsem je nestihl prostudovat. Ale myslím, že se domluvíme na kompromisu. Dáváme si ještě týden na jednání,“ reagoval smířlivě Janeček.
K podobně drastickým úsporám se zavázaly i ostatní nemocnice. Spory mezi Janečkem a Feřtekem plnily poslední měsíc první stránky novin. Přelily se i do městského zastupitelstva, které Janečkovi tento týden vynadalo za jeho zdravotnickou koncepci. Svůj díl dostal dokonce i od vlastní ODS. Ale teď oba pánové odmítají, že by celý střet byl osobní.
„Žádní velcí kamarádi nejsme, ale když hledáte řešení těžkého problému, je logické, že spory nastanou. Jak se psalo, že to je boj kdo s koho, to byly novinářské bludy,“ řekl Feřtek.
„Máme z probíhajicí transformace hlavu jako kouli. Kdyby ovšem nebyly spory, byli bychom andělé,“ dodal. Všech pět nemocnic v Pardubickém kraji bylo v říjnu převedeno na akciové společnosti. Janeček je přinutil k drastickým škrtům, nastalo zmrazení mezd a především pardubická nemocnice bojovala s odchody lékařů do hradecké fakultní nemocnice.
Kraj si přitom stěžuje na nedostatek pák. Financování nemocnic ovlivňuje jen z 0,7 procenta jejich rozpočtu. Zbytek mají v rukou zdravotní pojišťovny. S nimi chce nyní Janeček jednat. S ředitelem VZP už příští týden.