Podle ředitele Úřadu práce v Hradci Králové Martina Horáka je příznivý posun očekávaný a zřejmě dočasný. Většinou totiž stojí na sezonních pracích ve stavebnictví a zemědělství, které se na jaře rozjíždějí a potřebují pracovní síly. Jedná se však o fyzicky náročnější práce vhodné spíš pro zástupce silnějšího pohlaví.

Tomu odpovídá i rozdílný podíl mužů a žen v evidenci úřadu práce, který je propastný zejména na Byd〜žovsku. Mužů bez práce tady je „jen“ 6,7 %, kdežto žen téměř 11,5 procenta!

Podle starosty obce Humburky souvisí vyšší nezaměstnanost žen hlavně se zánikem pracovních míst určených právě jim. „Dřív byla v okolí řada provozoven, kde našly ženy uplatnění, například v bydžovské mlékárně nebo Tibě. Teď je všechno pryč,“ prohlásil starosta obce ležící u Nového Bydžova. Dodal, že o práci přišlo v poslední době několik žen přímo v Humburkách, kde fungovala přidružená dřevovýroba agrodružstva. „Ke konci března skončila,“ uvedl další příklad.

„Na Bydžovsku je vyšší sezonnost. Proto tady míra nezaměstnanosti klesla více než v jiných částech okresu,“ domnívá se Martin Horák. Zapravdu mu dává statistika. Zatímco v únoru dosahovala míra nezaměstnanosti v Novém Bydžově a jeho okolí téměř deseti procent, v březnu spadla o více než procento na 8,8. Podobné je to na Chlumecku, kde míra činí 8,6, což je o sedm desetin procenta méně. Naproti tomu v Hradci Králové klesla míra nezaměstnanosti jen o necelé tři desetiny na 3,7 procenta. I přes zlepšení situace zůstává západní část hradeckého okresu místem s nezaměstnaností přesahující republikový i krajský průměr. Míra nezaměstnanosti v kraji činí 5,7 a v České republice 7,3 procenta, na Bydžovsku je přitom 8,8 a na Chlumecku 8,6%.