Žádné neonové cedule, žádný cigaretový kouř. Místo toho tematicky pestré hudební večery, akustické koncerty, teplá a studená kuchyně. To vše slibuje nový klub, který se už začátkem října otevře přímo v centru Hradce Králové. Cílí na studenty a lidi kolem třicítky.

Není to totiž tak dávno, co se hradečtí studenti rozčilovali, že klubová scéna ve stotisícovém městě zavání nudou. Nový klub s tajemným názvem Virgo poprvé otevře už první říjnový pátek. Nebude sídlit nikde jinde než v samém srdci města – na Eliščině nábřeží vedle hradeckého Sokola. „Opravdu si myslíme, že tu chybí klub, kde by se hrála mainstreamová hudba k tanci i poslechu, a zároveň by nabízel také příjemné posezení a něco k zakousnutí až do pozdních večerních hodin," vysvětluje jeden z provozovatelů klubu Jan Zlobický.  Návštěvníci se podle něj mohou těšit na akustické koncerty a hudební večery s žánry jako je pop, rock, oldies nebo české a slovenské hity.

Studentům nabízí i možnost pořádat své vlastní akce. „Stužkovací večírky, studentské párty, pomaturitní akce – určitě se ničemu z toho nebráníme. Nabídneme profesionální služby DJ i barmanů a servírek," dodává hudební dramaturg Jan Šimek.   (zum)

„AC klub vykrádat nechceme"
Že vám tento koncept připomíná hradecký AC klub? Ten se už víc než dvacet let také pyšní tematickými hudebními večery, stejně jako akustickými koncerty a studentskými akcemi. Hudební dramaturg novopečeného klubu Virgo Jan Šimek v něm pod vedením Ivana Škalouda pracoval celých deset let. Srovnání s tímto nejstarším studentským klubem v Hradci ale Zlobický se Šimkem odmítají. Podle svých slov se nechtějí tak úzce hudebně profilovat. „Nechceme AC klub nijak vykrádat. Máme vlastní směr, vlastní cestu," shodují se. Majitel AC klubu Ivan Škaloud jim přeje: „Honza cit na hudbu má, takže oběma přeji v jejich podnikání štěstí. Nicméně to nebudou mít lehké. Zaujmout dnes lidi a studenty vůbec je nesmírně těžké," dodal šéf AC klubu, kterému nikdo neřekne jinak, než „Ivánek".

Klub Virgo pojme stovku lidí, nabídne Madonnu i Beatles

Hradec Králové - V únoru se baskytarista hradecké kapely Memphis Matěj Horák Deníku svěřil, že jediné místo, kde mohou mladí a talentovaní lidé ve městě udělat koncert je právě AC klub. „Na stotisícové město je to trochu smutné," stýskal si tenkrát.

To by se  mělo s příchodem Virga podle jeho provozovatelů změnit. „Chceme zvát kapely, aby zahrály, ale zároveň chceme dát i šanci těm, kteří chtějí ukázat, co umí," vysvětluje hudební dramaturg Virga Jan Šimek. Zároveň si u nás poslechnou třeba Madonnu nebo Beatles," dodává Zlobický.

Vstupné 30 korun

Mimo koncerty chtějí držet vstupné na třiceti korunách. „To mi přijde v pohodě. Ještě záleží, kolik tam bude stát pivo," směje se student Tomáš. O občerstvení se bude v klubu starat společnost Mám hlad v HK, teplou i studenou kuchyni slibují do pozdních večerních hodin.

Z nového přírůstku do hradecké klubové scény má radost i studentka „přespolní" Univerzity Pardubice Miroslava Kaplanová: „Nový klub určitě vítám, protože si myslím, že v Hradci moc vyžití pro mladé lidi není, tudíž určitě nebudu sama, kdo ocení něco nového. Do Pardubic dojíždím, takže jsem v Hradci každý večer a nové místo k zábavě se hodí," myslí si.

„Trochu se bojím, že to spadne do škatulky Levelu a spol. Líbí se mi třeba styl, který razí Art café, ale nový klub neodsuzuji. Uvidíme, jak dlouho přežije," argumentuje absolvent Lukáš Krejza.

Klub pojme kolem stovky lidí a sousedí s hradeckým Sokolem. „Otvíračka" s ochutnávkou jídel z dílny Mám hlad v HK bude v pátek 3. října.

Michaela Zumrová