Při rekonstrukci silnice v Žižkově ulici narazili archeologové na staré hatě, které podle předběžných výsledků výzkumu, pocházejí ze sedmnáctého až devatenáctého století.

„Podařilo se nám odkrýt minimálně dvě úrovně haťové cesty. Taková to úprava se používala u blátivých a podmáčených cest, které bylo potřeba zpevnit kmeny či klacky, aby po nich mohly přejet vozy,“ říká Milan Kuchařík, ředitel společnosti Labrys Praha, která průzkum prováděla.

Obě vrstvy byly velmi zachovalé. Jednou z nich, která je starší, tvoří naházené klacky. Druhá, již mladší, byla více propracována. „Povrch byl vytvořen z kulatin o průměru mezi deseti a patnácti centimetry. Jednotlivé kusy jsou poměrně rovnoměrně kladeny,“ dodal Milan Kuchařík.

Nálezy přitom archeology i město překvapily. „V Žižkově ulici se již dříve dělaly rozvody vody či elektřiny. Proto nás zaskočilo, že to již předtím nebylo objeveno,“ uvedl Bohuslav Zachař, vedoucí odboru investic a rozvoje města.

Z historického hlediska je umístění haťové cesty právě na tomto místě nezvyklé. „Ulice je již za městskými hradbami, což není typické. Navíc dřevo bylo opravdu zachovalé, a ze vzorků budeme moci určit druh dřeva a přesné stáří,“ vysvětlil ředitel Milan Kuchařík.

Po odebrání všech vzorků byly v předchozích dnech nálezy opět zasypány a silnice připravena k zemním prácím. „Rekonstrukce bude pokračovat. V Klicperově ulici, která je také součástí této první etapy oprav, už je hotov chodník, zadlážďuje se pruh pro podélné stání a je položena základní vrstva asfaltu,“ upřesnil Zachař.

Letos investuje radnice do oprav Velkého čtverce, tedy ulic obklopujících střed města, kolem osmnácti milionů korun. První etapa by měla být hotova koncem listopadu.