Na jídlo do lesa

Není toho málo – do Šimkových sadů se po rekonstrukci snad navrátí volně přístupné grily pro veřejnost, nové místo k opékání mohou u dřevěného hradiště najít též návštěvníci královéhradeckých lesů. Restaurace pak chystají nezbytné zahrádky, venkovní grilování, někde dokonce nabízejí piknikové servisy.

Na území městských lesů jsou pro příznivce táboráků a opékání v současné době k dispozici čtyři altány s krytým ohništěm a sedm míst, kde mohou návštěvníci rozdělat otevřený oheň. Jedno takové přibylo u dřevěného hradiště za lesním hřbitovem, a do příštího roku se uvažuje o vybudování krytého ohniště u rybníku Biřička.

„Jsou s tím ale spojené i problémy. Lidé zalévají plameny vodou, takže ohniště popraskají a teď se nám dokonce ztratily z některých míst litinové mřížky," uvedl ředitel městských lesů Milan Zerzán.

Grily v sadech chybí

V Šimkových sadech se o návratu grilů pro veřejnost, které zmizely kvůli rekonstrukci, teprve jedná, a to na žádost lidí, kteří je tam postrádali.

„V projektu rekonstrukce se na grily nějak zapomnělo a teď se to musí vyřešit s architektem, jestli by bylo je možné je tam znovu umístit," řekl Vlastimil Ondráček z královéhradeckých technických služeb.

V Šimkových sadech stála tři taková místa, a i když si lidé museli nosit vlastní palivo, využívali je s velkou oblibou.

Místa, kde si lidé mohou pod širým nebem připravit něco dobrého, tedy Hradci scházet nebudou. I grilování ale podléhá módním trendům. Jaké jsou ty současné?

„V poslední době „frčí" maso, a to především hovězí, což je disciplína sama pro sebe," tvrdí Martin Hrkal, který spravuje facebookovou stránku vseogrilovani.cz a web receptynagrilovani.cz. Dodává také, že se pomalu ustupuje od plynu nazpět k dřevěnému uhlí. „Ta trocha kouře ke grilování prostě patří," říká.

Pozor na požáry

„Než začnete grilovat, vyberte si k tomuto účelu především vhodné místo, a to tak, aby odletující jiskry nezapálily například suchou trávu," připojuje nezbytné bezpečnostní minimum tisková mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Žahourková.

Oheň je potřeba zejména soustavně pozorně hlídat, aby se nevymkl kontrole. Dodává ale, že případy související s nehodami při grilování jsou spíše vzácné, nebezpečná jsou hlavně otevřená ohniště.

„Při grilování je potřeba dát si pozor na správnou teplotu grilování a je také nutné gril pravidelně čistit – to se týká zejména plynových grilů," uzavírá Martin Hrkal.

Novinka – piknik na hradecký způsob
V článku píšeme zejména o grilování, ale pokud se Hradečáci chtějí najíst pod korunami stromů, vůbec oheň rozdělávat nemusejí. Mohou zajít na piknik. Právě pro příznivce tohoto, v západních zemích velmi oblíbeného způsobu stravování, si přichystala na letošek novinku restaurace Pod Terasami. Za symbolickou částku nabízí k půjčení pravý piknikový koš s dekou, nádobím a příbory. Co si do něj zákazníci objednají, je jenom na nich – volit mohou z klasického menu i z rozšířené nabídky sendvičů, ovoce, sýrů a dalších typicky piknikových pokrmů.
„Nápad jsem nosil v hlavě už asi tři roky, ale až letos jsem se odhodlal k jeho realizaci. Zejména kvůli rekonstrukci Šimkových sadů. Je pěkné, když od nás odcházejí milenci s košem ruce a jdou si užít odpočinek v přírodě," říká majitel restaurace David Šálek.

David Rozsíval