„V době, kdy se o tomto problému čím dál více mluví, jsme chtěli občany vytrhnout z jejich každodenních starostí a zapojit je do aktivního života,“ říká hlavní organizátor Tomáš Pavel, který stojí i za mediálním projektem Okolohradce.cz.

Jako první odstartoval závod dětských kategorií na 500 metrů, kterého se zúčastnilo přes 40 dětí ve třech kategoriích. Závod „pro všechny“ bez hranic se běžel na 1,6 kilometru dlouhé trase po městských okruzích. Do terénu vyběhl i náměstek primátora Martin Soukup, který v cíli podotkl: “Pěkná akce, doufejme , že do budoucna s námi poběží více aktivních občanů Hradce Králové.“ V 10.30 hodin odstartovala vlna běžců na 4,8 kilometr na tři kola. Té se zúčastnili ženy, juniorky a junioři. Mezi 26 závodníky na 4,8 kilometru zvítězil Ondřej Jeníček, který trať zvládl za 15 minut a 37 sekund. Nejrychlejší závodnicí byla Vendula Frintová s časem 16 minut a 30 vteřin.

V 11 hodin byl na programu nejdelší a nejnáročnější závod na 9,8 kilometru, kde se na trať vydalo 54 mužů. Excelentním během vyhrál Pavel Brýdl, který rovinatou městskou trať zvládl za 30 minut a 53 sekund. Nikdo nebyl zraněn, kromě ředitele závodu Tomáše Pavla, který si nešikovně zvrtl kotník a má nohu v dlaze.

„Jsem rád , že se akce letos zúčastnilo přes 120 aktivních běžců, což je nárůst přes sto procent. Byl bych rád, kdyby se podařilo vytáhnout od televizí a počítačů více občanů Hradce Králové. Každý přeci umí běhat či chodit. Příští rok bude zařazena nová kategorie - Běh matek nebo otců s kočárky. Těším se na hojnou účast,“ řekl hlavní organizátor .