Kolem středeční půl třetí odpoledne přišel černovlasý muž na pokladnu Bílé věže a koupil si za šedesát korun vstupenku jako běžný návštěvník. Nic nenasvědčovalo tomu, že se zhruba za hodinu odehraje neštěstí, které Bílá věž už dlouho nepamatuje.

„Na kamerových záznamech jsme viděli, že si pán prohlíží expozice uvnitř věže a zajímá se o okolí. Nešel tedy vyloženě jen nahoru na ochoz. Pak nám volali z biskupství, že nám někdo stojí za zábradlím. Nevěděli, jestli to není třeba opravář," popsal poslední chvíle pětačtyřicetiletého muže zaměstnanec Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která hradeckou dominantu provozuje.

To už pokladní věděli, že je zle a zavolali městskou policii, která ihned přijela. Než strážníci ale stihli zdolat 233 schodů, sebevrah se rozhodl ukončit svůj život skokem z padesátimetrové výšky. „Měl to asi promyšlené, protože si vybíral místo, kam skočí, aby někomu neublížil a počkal na příjezd policie, která viděla, že ho nikdo nestrčil," dodal mladík za pokladnou.

Sebevrah, který skočil z ochozu Bílé věže, byl na místě mrtvý. Pomoci mu nemohli svědci ani přivolaní záchranáři. „Slyšeli jsem ránu a šli jsme se podívat, jestli mu nemůžeme pomoci a do půl minuty tu byli přivolaní záchranáři. Je to hrozné, ale asi měl pán nějaké psychické problémy," dodal mladík za pokladnou Bílé věže.

Urychlení nákupu

Dominanta krajské metropole je pro návštěvníky otevřená po rozsáhlé rekonstrukci od loňského konce května. Kamery jsou pouze uvnitř věže, na ochozu chybí.

„Mám na stole projekt na instalaci kamer na ochoze. Nešťastná událost pravděpodobně jejich nákup urychlí. Obsluha by tak mohla zareagovat rychleji, kdyby viděla člověka, jak přelézá zábradlí. To splňuje všechny normy a muž tak porušil návštěvní řád," vysvětlil Miroslav Franc, ředitel Hradecká kulturní a vzdělávací společnosti.

Podle něj by byla škoda, kdyby pohled z Bílé věže návštěvníkům znepříjemňovaly sítě nebo mříže.

„Pokud se rozhodl skoncovat se životem, nikdo mu v tom nemohl zabránit," dodal Franc s tím, že za jeho působení nic podobného nepamatuje, pouze jeden pokus o sebevraždu, který si ale dotyčný rozmyslel. V historii Bílé věže ale už skokem z ochozu jeden život v minulosti vyhasl.

Ve středu navečer byla Bílá věž zavřená, ale ve čtvrtek už fungovala v normálním režimu od devíti do osmnácti hodin. V sobotu památka láká na noční Hradec Králové.