Z Hradecka

Hluk z předzahrádek v centru i přes odpor lidí úplně nezmizí: Rozevřít slunečníky, vytáhnout židle a stoly, vyprat polstrované dečky. Restaurační zahrádky a předzahrádky jsou na nápor hostů připravené i v Hradci Králové a jejich majitelé si pochopitelně mnou ruce – hlášené teplé počasí lidi večer jistě přitáhne. Jejich nadšení už ale nesdílí lidé, kteří nad nimi bydlí. Třeba na Velkém náměstí v Hradci Králové jsou takových zahrádek a předzahrádek desítky, naštvaných místních možná o něco méně.

Černá stavba? O trestný čin nejde, říká policie: Nejdřív pokuta čtvrt milionu korun, pak druhá ve výši 560 000 korun. První z nich firma CTP, která na okraji Hradce Králové na výpadovce na Třebechovice na podzim loňského roku začala stavět dvě průmyslové haly bez stavebního povolení, už splatila. Proti druhé se ohradila. Magistrát kromě pokut podal i trestní oznámení pro podezření z trestního činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Jenže i to neprošlo – podle policie se o trestný čin nejedná.

Ze sportu

Dvanáct zápasů hrůzy: Střední pasáž rozhodla. Na podzim i na jaře. Fotbalisté Hradce Králové v období, kdy potřebovali pilně sbírat body, prohrávali jeden zápas za druhým. To je s největší pravděpodobností odsoudilo k sestupu. Naděje sice ještě žije, ale kdo v ní opravdu věří, ať zvedne ruku… Kdy vzala za kliku hradecké kabiny madam bída? Na podzim v září, na jaře v březnu. A pokaždé před zápasem s Jihlavou. Přitom do osudového zápasu bylo všechno relativně v pořádku. Sbíraly se body – i když ne po hrstech.