Z Hradecka

O rok déle. Stavba Milety se opět odsouvá: Kolony na všechny strany, vozy záchranné služby proplétající se do nemocnice i ze své základny a dlouhá fronta od Moravského Předměstí směrem do centra. To vše charakterizuje královéhradeckou křižovatku Mileta na silničním okruhu, kde se potkávají automobily mířící od konce dálnice D11 na Moravu či do hor s auty obyvatel lidnatého Moravského Předměstí. Pomoci situaci by měla plánovaná nová křižovatka. Jenže o ní se mluví už desítky let. Stavět se mělo začít příští rok. Termín je ale minimálně o rok opět posunutý.

Opravy „Hlucháku" pokračují, škola se přestěhuje na podzim: Nejen veřejností kritizovaný Evropský dům, ale také hradecká obchodní akademie najde v bývalém Ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě svůj nový domov. Ta se tak konečně přestěhuje ze dvou míst, kde současně sídlí – z budovy V Lipkách a ve Stěžerách. „Se stěhováním počítáme po dokončení oprav na podzim," potvrdila krajská radní pro školství Táňa Šormová. Ve hře je už i veřejná zakázka na vybavení budoucích tříd a kabinetů, smlouva o dodání interiérů by měla být podepsána v srpnu.

Ze sportu

Kostelecký po diskvalifikaci: Neměl jsem šanci se bránit: Zděšení. Jinak nelze nazvat úterní diskvalifikaci střelce Davida Kosteleckého ze soutěže v trapu na mistrovství Evropy v Mariboru. Olympijský vítěz z Pekingu neprošel namátkovou kontrolou hmotnosti nábojů, kterými ho pro závod vybavil výrobce. Dvoudenní soutěž už pokračovala bez střelce Dukly Hradec Králové. O šanci na zisk medaile přišlo i celé české družstvo, které tvořili jeho oddílový kolega Pavel Vaněk a brněnský Jiří Lipták. Nabízí se otázka. Je za tím konkurenční boj výrobců střeliva, nebo je to akce některého ze soupeřů? To se asi nikdo nedozví.