Z Hradecka

Suchou půdu se zemědělcům nedaří připravit na další zasetí. Půjčit si museli silnější stroj: Vysoké teploty a sucho stále pokračují. Počasí pomohlo žním, hrozbou je ale pro budoucí úrodu. Zemědělci totiž mají problém zasít. Podle nich je na naše podmínky počasí hodně nezvyklé. Přeháňky v posledních týdnech se buď polím vyhýbaly nebo nebyly dostatečné, aby půdu zavlažily a voda se hned vypařila. „Na jednu stranu mám velkou radost, že  končíme žně a výnosy budou dobré. Na druhou stranu mám obavu z toho, aby nám sucho a výhled počasí dovolilo kvalitně připravit seťové lůžko pro řepku ozimou," uvedl Jan Pešek, ředitel Zemědělské akciové společnosti Mžany.

Hradeckem zní francouzština, návštěvu pozvali lidé z Libčan: Pokud máte pocit, že tento týden na Hradecku až podezřele často slyšíte francouzštinu, tak vězte, že se vám to nezdá. Do Libčan totiž zavítal partnerský spolek až z Normandie. Východočeská obec s ním totiž letos slaví už 20 let spolupráce. „Ta se rozvíjí nejen po formální stránce, kde v roce 1995 bylo podepsáno společné memorandum, ale i prakticky. Za týden pobytu na Hradecku se francouzští přátelé zúčastňují poznávacích, kulturních i společenských akcí a poznávají život v našich rodinách," popisuje František Bárta z Libčan.

Ze sportu

„Práce s Ivanem je nesmírně inspirativní": Sedí na prestižní židli, spousta kolegů by si s ním z fleku vyměnila místo. Jaroslav Veselý, bývalý kouč fotbalistů Letohradu, hradecké juniorky či Kolína, je už přes měsíc asistentem Ivana Haška ve Fujairah SC, celku ze Spojených arabských emirátů. „Dodělal jsem si profilicenci a tohle je vlastně další škola. Rozšíří se mi obzory, koučuju v angličtině," sype ze sebe mladý trenér.