Z Hradecka

Hřeje je nádražní hala a víno. Spánek hledají v opuštěných vagónech: Meteorologové v příštích dnech vyhlížejí počasí, kdy rtuť teploměru bude „olizovat" desítku se záporným znaménkem. Ne všichni se však před mrazem mohou schovat v teple kanceláře či v pohodlí rodinného krbu. Hradečtí bezdomovci mrazivé dny přečkávají, kde se dá. Jedním z útočišť před zimou je i hala místního hlavního vlakového nádraží.

Zápisy začínají. Do škol vyrazilo tisíc prvňáčků: Více než tisíc prvňáčků míří do sedmnácti městem zřizovaných základních škol k zápisu do prvních tříd. „Očekáváme, že pro následující školní rok 2016/2017 se dostaví k zápisům 1020 budoucích prvňáčků. V loňském roce přišlo k zápisům celkem 1145 dětí, v září jich do lavic prvních tříd usedlo 1014. Celková kapacita základních škol je dostatečná, čítá 9057 žáků," uvedla Alena Synková, vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit hradeckého magistrátu.

Ze sportu

Pilný: „Dvě porážky? Všechno není špatně": Vítězství v Tipsport lize fotbalisté Hradce Králové neobhájili. Po dvou porážkách skončili už v základní skupině. Tu druhou jim v pátek připravil Varnsdorf (1:2). „Pod tlakem dvou proher nebudu říkat, že je všechno špatně. To by bylo zběsilé hodnocení. Postupně půjdeme nahoru," je přesvědčený trenér Bohuslav Pilný. Kádr zúžil o čtyři hráče. Na zkoušce neuspěli Makedonec Timov a obránce Prajza, testy sám ukončil Kopecký a skončil i Hable.