Z Hradecka

„Musíme zlepšit vnitřní vztahy a dokončit kampus," říká Bílek: Už ve středu rozhodne akademický senát složený z patnácti studentů a patnácti pracovníků Univerzity Hradec Králové o jménu dalšího rektora. Jedním z kandidátů je také profesor Martin Bílek, proděkan Přírodovědecké fakulty pro rozvoj, mobility a vnější vztahy. Dokončení nového kampusu univerzity, posílení a napravení důvěry mezi zaměstnanci a studenty školy a zlepšení financování. To jsou jeho hlavní  myšlenky, se kterými kandiduje.

Hradecký biofyzik získal prestižní ocenění: Lékařská fakulta v Hradci může slavit. Jeden z jejich studentů se totiž pyšní prestižní Cenou Wernera von Siemense. V kategorii Ocenění za překonání překážek ji získal mladý doktorand lékařské biofyziky Martin Kopeček. „Toto ocenění je letos udělováno poprvé a je určeno studentovi, který navzdory zdravotnímu postižení či znevýhodnění překoná řadu překážek a dosáhne mimořádných studijních nebo výzkumných výsledků," vysvětlila Iveta Juranová z fakulty.

Ze sportu

„Jaké to bylo? Euforické," vzpomíná „spalovač" Zadražil: Pod Bílou věží má jeho jméno pořád zvuk, i když u hokeje už dávno není. Jiří Zadražil, hradecký rodák a útočník Stadionu, se kterým postoupil v roce 1993 do extraligy a odehrál s ním historicky první sezonu mezi elitou. „Hráli jsme ve svém městě nejvyšší soutěž a podle toho to vypadalo. Dopad na fanouškovskou obec to mělo obrovský," vzpomíná na bláznivé časy a vypravuje i o neslavném pádu z baráže. „S odstupem času bych za všechny kluky ruku do ohně nedal," krabatí čelo.