Z Hradecka

Papíry na motorku? Jen pro bohaté: Motorkářům pomalinku začíná sezona. Zdá se však, že rok od roku jich na českých silnicích bude ubývat. Důvodem je novela zákona o autoškolách, která vstoupila v platnost na začátku letošního roku. Autoškoly sice přivítaly, že je na uchazeče o řidičák na motorku přísnější, zároveň jim však vadí, že žák musí v rámci lekcí sám do provozu. Dopady novely už nyní pociťují všichni ti, kteří si papíry na motorku chtějí pořídit.

Ocenění pro studenta farmacie: Z rukou držitele Nobelovy ceny za chemii Jean Marie Lehna převzal Tomáš Smutný z Farmaceutické fakulty v Hradci Králové Cenu Sanofi. Ta se udílí za přínos ve výzkumu léčby  rakoviny a vzájemného působení léků 
a dalších látek. Prestižní ocenění získal Tomáš Smutný minulý týden za svou vědeckou práci týkající se enzymů a jejich podílu na metabolismu léčiv. V silné konkurenci desítek účastníků obsadil druhé místo.

Ze sportu

Nováčci? Od Pilného letí chvála: Nejpodstatnější zpráva z víkendového turnaje v Benátkách nad Jizerou? Hradec Králové herně obstál a noví hráči předvedli zajímavé výkony! Výsledkem bylo třetí místo. „Všichni naznačili, že by mohli být přínosem," pochvaluje si po první herní prověrce trenér fotbalistů Bohuslav Pilný. To ovšem neplatí pro Moldavce Iuliana Erhana, který se sbalil a odletěl zpět do své vlasti.