„Výběrové řízení bylo oznámeno na počátku října, ale proběhlo bez jakýchkoliv informací a nový ředitel je už ve funkci,“ kroutí hlavou kastelán hradu na Kunětické hoře Miloš Jiroušek. „Tady se dělají konkurzy i na uklízečky, a teď tohle. Podali jsme přihlášky, ale nakonec jsme výběrové řízení vůbec neabsolvovali. Čiháček ani nemá manažerské zkušenosti,“ zlobí se jeden z pardubických památkářů, který si nepřál být jmenován.

Ředitelem nově zřízené královéhradecké krajské pobočky Národního památkového ústavu byl pražským šéfem ústavu jmenován řadový referent odboru památek hradeckého magistrátu Jan Čiháček. Zaměstnanci pardubického památkového ústavu, který doposud fungoval pro celé východní Čechy, mluví o pořádné „tlačence“. A to ze strany Královéhradeckého kraje, který tam prý chce mít svého člověka.

Čiháček jakoukoliv protekci odmítá. Ale nedokázal odpovědět na naši otázku, zda výběrové řízení skutečně absolvoval. Jasná odpověď nezazněla ani od mluvčího ústředí památkářů Zdeňka Musila. S informacemi odkázal na tiskovou konferenci ke zřízení josefovské pobočky.

Ovšem pikantní je, že ta se možná uskuteční nikoliv v Josefově, ale – na krajském úřadě. A Musil by byl rád, aby na ní byl přítomen i hejtman Pavel Bradík. „Pro dobré vztahy s krajem,“ uvedl. Kraje přitom nemají se státními památkáři nic společného. Na opakovaný dotaz ohledně podezření ze zmanipulovaného výběrového řízení si Musil vyžádal otázky písemně. Do uzávěrky však neodepsal.

Kraj jakékoliv ovlivňování konkurzu odmítá. „To je nesmysl,“ řekl hejtman Bradík.

Bylo, nebylo jedno řízení

Absolvoval jste vyhlášené výběrové řízení? Zdánlivě jednoduchá otázka. Nově jmenovaný ředitel právě zřízené královéhradecké krajské pobočky Národního památkové ústavu v Jaroměři – Josefově Jan Čiháček však na ni nedokáže odpovědět.

Podstoupil jste konkurz?

To bylo v kompetenci vedení ústavu.

Takže vy to nevíte? Vy si to nepamatujete?

Výběrové řízení bylo vypsáno. Podal jsem potřebné dokumenty a podklady, mám odpovídající vzdělání a následně jsem byl jmenován.

Takže žádný konkurz vlastně neproběhl?

Pohovor byl.

Máte zkušenosti z vedoucích pozic?

V památkové péči jsem projektoval již před 30 lety, a to i ve vedoucích funkcích. Zkušenosti mám.