„V poslední době jsme zaznamenali spíše více útoků na hřbitovy. Kradou se především urny, sošky z náhrobních desek, ale i desky samotné,“ dodala Anna Pešavová.


Za uplynulý půl rok se zloději na Hradecku pokusili vyloupit čtyři památky. Ve dvou případech byli úspěšní. „V kostele v Krňovicích odcizil pachatel dvě sádrové plastiky a tři kněžská roucha v hodnotě více než 30 tisíc. K další krádeži došlo také na Chlumu,“ popisuje Anna Pešavová.
Na odtažení potřebovali auta


Největší krádež posledních let, která nebyla zatím objasněna, se odehrála už před pěti lety, kdy pachatelé ukradli originál bronzové orlice z jednoho z památníků bitvy 1866.

„Kuriózní je na případu to, že zloději museli na odtažení takového monstra použít nějaký dopravní prostředek, ale nikdo z obyvatel nic neslyšel,“ řekla Pešavová. Vzniklá škoda se tak vyšplhala až na čtvrt milionu korun.

„V současné době máme na památníku umístěnu repliku. Je to jediná možná obrana proti zlodějům, a případné škody pak nejsou tak vysoké. Bohužel jiný systém zabezpečení použít nelze, protože území Bojiště je velmi rozsáhlé a obsahuje 480 pomníků. Navíc ani není možné použít kamerový systém,“ poznamenal vedoucí Památníku bitvy na Chlumu 1866 Aleš Chvojka.

Většina ukradených věcí končí v zahraničí, u překupníků nebo ve sběrnách surovin. „Teď se kradou především kovy kvůli zpeněžení. Je to taková obživa, hlavně nezaměstnaných a recidivistů,“ uzavírá Anna Pešavová.

Silvie Růčková

Více než 14 milionů korun rozdělí letos mezi majitele památek Královéhradecký kraj

To je zhruba stejný objem jako v loňském roce. O peníze z grantů, které kraj koncem loňského roku vypsal, se letos přihlásilo 187 žadatelů.Evropské fondy měly zpoždění
Půlmilionový příspěvek od kraje získala například oprava vitráží v katedrále svatého Ducha v Hradci Králové, 300 tisíc korun přispěje kraj na opravu kostela Maří Magdalény v Jeřicích, 200 tisíc korun půjde také na opravu Valdické brány v Jičíně.

„Předpokládám, že stejně jako vloni vynaloží i letos kraj na obnovu památek. Do peněz na opravy by bylo letos možné započítat i podíl na rekonstrukci bývalého pivovaru v Hradci, jehož součástí jsou i památkové objekty. Ten činí přibližně 100 milionů,“ řekl krajský radní Zdeněk Kraus.
Ještě na počátku roku počítal kraj s možností čerpání finančních prostředků prostřednictvím strukturálních fondů EU a přizpůsobil tomu i způsob hodnocení žádostí a rozpočet kraje.

„Letos jsme na možné kofinancování měli připraveno necelých osm milionů korun. Všechny peníze jsme však kvůli zpoždění evropských fondů rozdělili mezi žádosti na opravy památek tradičním způsobem prostřednictvím grantů. Do příštího roku chceme dál hledat cesty, jak zavést tok peněz z Unie také na opravy památek v našem kraji,“ dodal radní Zdeněk Kraus.

Vedle zmíněných oprav uspěla také žádost o příspěvek na rekonstrukci oranžérie v areálu zámku v Chlumci nad Cidlinou či restaurování pomníku 4. a 6. kyrysnického pluku ve Vysokově.

 

Královéhradecký kraj uvolnil od roku 2003 do roku 2006 na granty pro obnovu památek na svém území celkem 104 milionů korun.
V letech 2003 až 2006 poskytlo Ministerstvo kultury České republiky na obnovu kulturních památek v Královéhradeckém kraji v rámci dvou specializovaných programů celkem 170 milionů Kč.