Několik měsíců čekají lidé bydlící v okolí OC Aupark na dobu, kdy jim město vydá parkovací karty, které mají kompenzovat ztracená parkovací stání spojená právě s výstavbou centra. „Už na to čekám jak na smilování. Každý den jezdím okolo bloků a hledám volný flek.,“ postěžoval si asi třicetiletý muž z ulice U Koruny. Původně se karty měly rozdat do konce dubna. Městu se však nelíbila podmínka Auparku, který podmiňoval vydání čtyř stovek karet pouze pětiletou smlouvou.

„Tato podmínka nebyla pro nás optimální. Nicméně jsme se už chtěli dobrat dohodě a ulevit řidičům v okolí obchodního centra,“ uvedl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich s tím, že v srpnu spustí město aplikaci, kde se budou moci rezidenti o karty hlásit. „Tato aplikace by měla běžet měsíc tak, abychom měli v září jasno, jaký je o karty zájem,“ informoval náměstek primátora s poukazem na to, že se město již blíží ke konci jednání a „pětileté“ karty dostanou zájemci ještě do konce letošního roku. „My nebo naši nástupci se jistě ke smlouvě se zástupci obchodního centra vrátí a řeknou, jak bude systém fungovat dál,“ dodal náměstek primátora.

„V tuto chvíli čekáme na vyjádření města a jejich návrh distribuce parkovacích karet a samotné správy,“ uvedl marketingový manažer developera Jakub Verner s dodatkem že Aupark, respektive HB Reavis, městu nabídl 400 parkovacích míst.

Čtyři hodiny zdarma

„Je to náš příspěvek pro zlepšení parkovací situace v lokalitě kolem nákupního a zábavního centra Aupark,“ dodal Jakub Verner. Nabídnutá parkovací místa jsou v režimu 200 trvalých rezidentních parkovacích míst společně s 200 nočními parkovacími místy. „Součástí našeho partnerství je také dohoda o vzájemném krytí nákladů vzniklých na zřízení a správu těchto parkovacích míst. Před spuštěním našeho společného projektu se město rozhodlo vytvořit mobilní aplikaci, která by proces registrace zájmu o parkování zpříjemnila koncovým uživatelům, na její dokončení netrpělivě čekáme,“ dodal zástupce developera.

Podle Jindřicha Vedlicha by se cena rezidentní karty měla pohybovat v mantinelech již ve městě využívaných parkhausů, nebo garáží na Benešově třídě. „Kromě karet jsme v minulosti došli k dohodě, že víkendy a svátky budou pro všechna stání zdarma,“ uvedl náměstek.

Zdarma budou i první čtyři hodiny parkování v týdnu, původně byly navrhovány bezplatně tři hodiny Po překročení této doby bude stání zpoplatněno 30 korunami za hodinu.