„Zvlášť když třeba hodně naprší, nedá se tu vůbec chodit. Lidi kvůli tomu přecházejí radši na silnici. Takové rigoly, vždyť to je pro ostudu," stěžoval si na veřejné schůzi s vedením magistrátu místní nespokojený senior.

Projekt už byl jednou hotový

A není zdaleka sám, po rekonstrukci chodníků na páteřní ulici Slezského volá tamní komise místní samosprávy už víc jak patnáct let. Kdysi byl dokonce hotov projekt, který celkové opravy vyčíslil na 40 až 45 milionů korun, ten však nakonec skončil v koši. „Sám jsem ten projekt v roce 2001 viděl, do dvou let se tehdy mělo začít budovat," potvrdil přítomným na schůzi předseda komise Miloslav Deveter. Protože  se k realizaci ale nakonec nepřistoupilo, projekt už není platný a proces plánování se tak na Bratří Štefanů vrací na začátek: „Ta dokumentace pochází z roku 2003 a je zhotovena podle starých norem a legislativy, takže ji nelze použít. Budeme muset nechat vypracovat novou," potvrdil náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich.

Problémem jsou, jako už trochu tradičně, peníze. Ačkoli město o bídném stavu chodníků v lokalitě ví, zároveň přiznává, že na celkovou rekonstrukci momentálně nemá. Většina peněz z letošního rozpočtu totiž padne na drahé a roky odkládané investice jakou je například rekonstrukce základní umělecké školy nebo oprava Velkého náměstí. „Chodníky, které bude potřeba opravit, se ale samozřejmě opraví," ubezpečoval už v lednu na schůzi zastupitelstva primátor města Zdeněk Fink.

Obyvatelé městské části Slezské Předměstí-jih si tak na nové chodníky v ulici Bratří Štefanů budou muset zřejmě ještě počkat, hřát je však může fakt, že oprav se brzy dočkají alespoň některé z bočních ulic. V plánu oprav pro letošní rok je totiž například zařazena ulice Brandlova, kde sídlí mimo jiné jazykové gymnázium.