Úvodní rozehrávky večera plného původních, trampských, folkových a dnes již po Česku zlidovělých zahraničních country písniček se ujala kapela Otisk z Nového Rychnova na Vysočině. Zpívalo se a vzpomínalo na ty, kteří už nežijí, osadou prošli nebo tu nějaký čas prožili.

„Přípravy na letošní program naší tradice jsme zahájili v podstatě hned po skončení té loňské, když jsme začali jednat s kapelami o tom kdo, kdy a kam přijede. K tomu jsme uspořádali několik brigád, přičemž s tou poslední jsme začali dnes dopoledne a skončili dvě hodiny před začátkem. Doufejme, že vše dopadne dobře a počasí nám bude přát, " přiblížil přípravy osadní šerif Jaroslav Pokorný.

Večerem provázely přítomné osadníky a věrné příznivce mimo jiné kapely Lokálka, pardubičtí Marien, bratři Holečkovi a Tomáš Prokop, Wabi Daněk, Rodina Dvořáčkova, Kamila Škrvnová s dcerou nebo Michal Slezák s kapelou. Dramaturgie byla podle Jaroslava Pokorného stavěna tak, aby dostali prostor osadníci a ti, kdo mají k místu vztah.

„Myslím, že účinkující přijali možnost zahrát si u nás před početným publikem velmi dobře. Vystupovat se rozhodli za pivo a párek, což pokládám od profesionálů za docela pěkné gesto. Pozitivní je i to, že jsme museli řešit určitý přetlak muzikantů. Lidí, kteří si tu chtějí obvykle zahrát je více, než jsme schopni pojmout. Ze zkušenosti víme, že nemá smysl natahovat program do čtyř nebo do pěti hodin do rána. Publika po půlnoci ubývá a je škoda, když někdo umí a hraje pro deset nebo patnáct lidí. Snažíme se, aby program skončil přibližně ve dvě hodiny ráno. Ono se to stejně natáhne, pak se hraje třeba na schodech. Rok od roku začínáme s akcí dříve. Čekáme, až se začne stmívat, lidé jsou na to už zvyklí," zhodnotil průběh večera Jaroslav Pokorný.

A jak vypadá osada čtyři roky po pověstné větrné kalamitě?

„Pomalu u nás začíná růst zeleň tak, jak jsme byli zvyklí. Podařilo se nám koupit kus lesa, takže letos poprvé můžeme vítat návštěvníky z části ve svém," zhodnotil Pokorný.

První srpnová sobota bude patřit v osadě indiánské stezce v maskách pro děti. Začátek je v 15 hodin.

Eva Ženíšková