Stříbrné denáry z přelomu římské republiky a císařství, tedy z přelomu našeho letopočtu, se ukrývaly na poli. Původně pravděpodobně v organickém sáčku nebo nádobě, která byla porušena. Součástí byly také bronzové spony a další předměty z laténského a římského období včetně jedné keltské mince.

„Samozřejmě že mince z římské doby známe, ale v tomto rozsahu je to mimořádná záležitost. Jde v podstatě o nález století, ze kterého se dá vyčíst poměrně dost zajímavých informací. Mince vypovídají o stavu tehdejšího ekonomického systému. Nesou na sobě značky, které byly ražené do mincí a například mohou identifikovat pokladnu vojenského velitele. Musíme je ale nejdříve očistit a pak třeba budeme vědět, že šlo o žold konkrétní jednotky v rámci Římské říše, která se na našem území pohybovala. Více ukáže až další práce," vysvětlil Miroslav Novák, vedoucí společenskovědního oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Poklad má nevyčíslitelnou hodnotu, Pro srovnání zhruba 140 až 150 stříbrných mincí byl tehdy roční žold římského vojáka. Až nález archeologové prozkoumají, je možné, že si doplní nějaké chybějící střípky z minulosti.

Unikátní soubor stovek českých denárových mincí z přelomu 10. a 11. století se loni na podzim našel také v sousedním Pardubickém kraji. Mince získalo do svých sbírek muzeum, vystaveny by mohly být na podzim.