VYBERTE SI REGION

Polévka dál leží magistrátu v žaludku. Bude i příště?

Hradec Králové - Salva novoročních dělobuchů sice již utichla, ale hradeckými ulicemi se dál šíří pachuť nepovedeného vkročení do roku 2016. Tu umocňují dvě věci: zpackaný šestaosmdesáti vteřinový ohňostroj a příliš drahé menu.

6.1.2016 6
SDÍLEJ:

Rozdávání polévky na královéhradeckém Velkém náměstí.Autor: Jakub Misík

Za druhou položku skládající se z čočkové polévky, punče a čaje, zaplatila hradecká radnic firmě Czholding neuvěřitelných takřka šestaosmdesát tisíc korun. „Když jsem tu cifru viděl, tak jsem se zhrozil. Později jsem si to sám pro sebe spočítal, a vyšlo mi, že za polévku si firma účtovala kolem 40 korun. To je dost vysoká částka na to, že podobné polévky se dají v restauracích pořídit i za poloviční cenu," řekl Deníku královéhradecký primátor Zdeněk Fink, který na to konto dal úředníkům podnět k tomu, aby se našel jiný dodavatel. V tomto ohledu se nabízí transparentní možnost v podobě školních jídelen.

Jednou z největších, městem dotovaných, vývařoven je ta spojená se základní školou Milady Horákové, kde se denně udělá 750 obědů pro malé i velké strávníky. „Jestli si firma  za polévku účtovala 40 korun, tak je to, i s připočtením nákladu, cena nehorázná. Výroba se totiž pohybuje v korunových částkách. A s náklady bych za ni víc jak 20 nedala," řekla vedoucí školní jídelny ZŠ Horákové Miroslava Hamplová. A právě marže je asi tou největší položkou.

Kdyby však město, což primátor Zdeněk Fink připouští, hledalo novoroční kuchaře ve vlastních řadách, respektive ve vlastních jídelnách, cena by výrazně klesla. „U nás se nemusejí proplácet provozní náklady. Pouze by město muselo zaplatit mzdu kuchařkám. Na požadované množství vaření by pak stačily dvě," uvedla Miloslava Vampolová.

Menu stejné, ale čtvrtinová cena

A aby město skutečně vědělo, kolik by polévka ze školní jídelny stála, pustila se žena do propočítávání a prolézání tabulek potřebných surovin. „Pokud děláme čočkovou polévku, dáváme do ní pouze zeleninu. Náklady na jednu porci o 250 mililitrech se tak pohybují kolem dvou korun, a to včetně daně," dodala žena a pomocí internetových kuchařek se jala počítat i případnou cenu punče.

„Pochopitelně suroviny na výrobu alkoholického nápoje nemáme. Ale pokud se koukneme na nejjednodušší recept skládající se z vína, čaje a koření, tak se můžeme dostat na 15 korun," dodala vedoucí školní jídelny s tím, že cena jednoho hrnku čaje, který byl taktéž součástí novoročního menu, se pohybuje kolem jedné koruny.

Sečteno a podtrženo. Pokud budeme uvažovat, že město dá dvěma kuchařkám za mimořádnou směnu po tisíci korunách, vychází nám cena 19 400 korun.

A proč vlastně město, respektive Adelbertinum, žádalo cateringové služby po společnosti Czholding, jejichž začátky, a vlastně i začátky novoročního podávání polévky na hradeckém Velkém náměstí, jsou spojeny se jménem bývalého náměstka primátora Borise Hermana? To osvětlil ředitel Adalbertina Miroslav France. Podle něj se v soutěži, kterou firma prošla, nenašel lepší zájemce, a to z důvodu, že se žádná jiná firma nezajímala o to, hnát své zaměstnance v době svátků do práce. O soutěži však nevěděl například odpovědný vedoucí hradecké hospody U Dvořáků Pavel Škorvánek. „O vypsání žádné takové soutěže jsem vůbec neslyšel. A myslím, že ani nikdo z kolegů. Kdyby ano, určitě bych se přihlásil. Byla by to jak čest, tak i krásný novoroční přivýdělek," uvedl  Pavel Škorváněk s tím, že o případně ceně by se teprve dalo diskutovat, ale 40 korun by to rozhodně nebylo.

Konec čočkovky na náměstí?

Ale zpět k jídelnám. Podle primátora města Zdeňka Finka by právě tyto vývařovny mohly být směrem, kterým by se novoroční menu mohlo ubírat. Ale. „Nikde není zaručeno, že se i příští rok bude polévka a další propriety vydávat. Budeme o tom ještě diskutovat. Je tak možnost, že by mohlo být ještě více peněz na ohňostroj," řekl Deníku primátor.

Pokusili jsme se oslovit i firmu Cz Holding s dotazem, kolik byla skutečná cena, kterou si za polévku účtovala. Odpovědného člověka, který by sumu řekl, se nám však do uzávěrky vydání nepodařilo sehnat.

Ředitel Miroslav Franc novoroční ostudu ustál
Miroslav Franc.Hradec Králové - Se zpackaným novoročním ohňostrojem se hojně spojovalo i jméno ředitele kulturní a vzdělávací společnosti Miroslava France. Ten se za ohňostroj neohňostroj již několikrát omluvil. Navíc dal všanc svoji pozici. A to hned ráno v pondělí 4. ledna na setkání s primátorem města Zdeňkem Finkem. Ten však na ředitelské křeslo nebude hledat nikoho jiného. Naopak toto gesto ocenil. „Je to slovo a čin chlapa. Takových lidí se moc nenajde. Ale myslím, že odvolání člověka, který městu a zdejší kultuře přinesl mnoho dobrého, není na místě. Nicméně jeho kroku si velmi cením," řekl Deníku Zdeněk Fink.

Autor: Petr Vaňous

6.1.2016 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

O pokálené stany neměli zájem ani bezdomovci

Hradec Králové - O Danajský dar si koledovala hradecká Charita, která přišla s myšlenkou, že by pro své klienty vymohla osiřelé stany, které zbyly po návštěvnících Hip Hop Kempu.

'Sešívaní' v dohrávce vybouchli, od Jičína inkasovali tři branky do přestávky

Hradec Králové - Mužstvo Slavie Hradec Králové nedokázalo v posledních třech zápasech překonat gólmana Puše.

Kontrolovat kotle bez povolení? Obce nejásají

Východní Čechy - Obce s rozšířenou působností by mohly mít podle plánu ministerstva možnost vstupovat bez povolení do domácností a kontrolovat kotle.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies