Jde o společnost Crestyl, jež by mamutí záměr převzala od firmy ECE. Ta z akce vycouvala na konci minulého roku a nedopadly ani její námluvy
s dalším developerem HB Reavis. Krach jejich spojení přišel na začátku července.

Teď je tedy na řadě třetí do party, Crestyl, který postavil obchodní centra v Praze, Jablonci, Opavě či v Kladně.

„Přijeli s tím, že by převzali projekt se všemi závazky, stejně jako HB Reavis," řekl primátor Zdeněk Fink, jenž ve čtvrtek a pátek absolvoval 
s developery dvě setkání.

Nejprve se mu ohlásili zástupci Crestylu, druhý den pak delegace z ECE, jež potvrdila, že by záměr ráda poslala dál. Jde jí totiž – samozřejmě – o velké peníze. Podle některých informací totiž vložila do idey Parku Malšovice od roku 2008, kdy vyhrála výběrové řízení, 3 miliony eur, tedy skoro sto milionů korun.

„My si stále myslíme, že ten projekt není mrtvý," pronesl ředitel managementu ECE Josef Wiedermann.

Proč tedy jeho firma
z Hradce mizí? Podle oficiálního stanoviska kvůli změně strategie – už nechce obchodní centra stavět, jen je provozovat.

Crestyl se v otázce přestavby areálu v Malšovicích neangažuje poprvé. Už v roce 2008 se přihlásil do výběrového řízení, neuspěl však.

„Jejich projekt byl tehdy jiný," upozornil primátor Fink.

Dnes se společnost vydala do boje o záměr, jehož realizace by měla v souhrnu přijít na více než 3 miliardy korun. Proč to dělá?

„V současné chvíli zjišťujeme aktuální situaci a plánovanou podobu projektu. Musíme vše prostudovat, což nám nějaký čas zabere. Teprve poté se můžeme rozhodnout, zda se do projektu zapojíme, nebo ne," napsal v prohlášení Ondřej Micka, tiskový mluvčí skupiny Crestyl.

Jeho šéfové každopádně na radnici oznámili, že „do akce" půjdou jedině v případě, že jim město dá výraznou podporu. A to je, s ohledem na okolnosti, kdy se hlasovalo o vstupu HB Reavis, poměrně zapeklitá otázka.

V ten moment se totiž proti Parku Malšovice, a hlavně obchodnímu centru, zvedla výrazná vlna odporu.

Město navíc velmi výrazně tlačí čas. Hradec sice může ještě rok hrát první ligu na ostudném stávajícím stadionu, ale v další sezoně už těžko dostane stejnou možnost. Tedy pokud nezačne přestavbu.

„O způsobu výstavby fotbalového stadionu bude definitivně rozhodnuto do konce července," řekla na začátku července tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

To však znovu neplatí, firma Crestyl dostala čas do konce srpna, jasněji by mělo být 
v posledním týdnu měsíce.

Jde o (další) poslední křeč velkého projektu, nebo o reálnou možnost?