Vláda rozhodla, že výdělky v sociálních službách vzrostou od července o 23 procent, Královéhradeckému kraji by však tím pádem chybělo na výplaty 74 milionů korun. „Ten rozdíl bychom nebyli schopni pokrýt," řekl Deníku náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL), který je odpovědný za sociální oblast.

Vláda však minulý týden také rozhodla, že na slibované navýšení platů uvolní 1,162 miliardy korun. Z toho půjde 60 milionů do Královéhradeckého kraje.

„Kraji to rozhodně pomůže, ale kdyby to bylo víc, byli bychom radši," řekl náměstek Derner.

Vláda tak tentokrát nenechala tíhu svých rozhodnutí o zvyšování platů na krajích. Už na začátku letošního roku totiž na krajské rozpočty velmi negativně dopadlo vládní nařízení o navýšení mezd řidičů.

Platy se zvednou

Odbory a poskytovatelé péče si už dlouho stěžovali na to, že kvůli nízkým platům se v Česku nemá kdo starat o seniory a hendikepované. Chybí tisíce pečovatelek a pečovatelů, takže hrozí omezení péče.

„Nyní se platy dostávají na solidní standard – k průměrnému hrubému platu 20 500 korun přibude ještě navýšení, a to už je přijatelná úroveň," konstatoval Vladimír Derner.

Peníze, které kraj na zvýšení platů dostane, však podle něj nejzávažnější problém nevyřeší: „Ke zvýšení počtu pracovníků nepomohou."

Královéhradecký kraj je zřizovatelem šestnácti domovů pro seniory a osmi dalších sociálních zařízení, například ústavů sociální péče. Pečovatelé a pečovatelky nyní nejvíce chybějí v hradeckém Domově U Biřičky. který platově nemůže konkurovat zdejší fakultní nemocnici, velké potíže mají i zařízení na Rychnovsku, kde lidé dávají přednost lépe placené práci v automobilce.

„Další rozvoj a zkvalitnění sociálních služeb je přitom s ohledem na demografický vývoj nezbytný," upozornil náměstek Derner.