Když je v těle něco ošklivého, musí to jít ven. Lékaři mi dali tři možnosti a já si vybral operaci pomocí robota. Věděl jsem, že jsem prvním hradeckým pacientem. Cítím se velice dobře. Mám daleko menší potíže než po operaci slepého střeva," svěřil se Oldřich Wenzel. Tomu lékaři v hradecké fakultní nemocnice operovali 27. ledna zhoubný nádor prostaty pomocí robotického systému. Stal se tak historicky prvním v Hradci Králové.

Zařízení za sedmdesát milionů korun budou využívat prozatím hlavně lékaři při složitých onkologických operacích prostaty, rekta nebo dělohy. „Jedná se o další vývojový krok, který vede od otevřených operací přes laparoskopie k robotům. Zákrok způsobí menší trauma organismu, menší ztrátu krve a jizvy, sníží riziko infekce. Pacient se tak může rychleji vrátit k běžnému životu," poukázal přednosta urologické kliniky hradecké nemocnice Miloš Broďák.

Jen pár vpichů

Pacientovi po operaci zbude pouze několik vpichů. Robotický systém umožňuje lékaři provádět operace za pomoci čtveřice ramen, která ovládá ze speciální ovládací konzole. „Nejde tak o robota v pravém slova smyslu. Nemá žádnou vlastní inteligenci a lékař ho musí obsluhovat. Nemůže tak jít na kávu," vysvětlil s úsměvem Broďák.

Podle něj je zahájením robotického centra novým milníkem, který posouvá kvalitu operací mnohem dál než doposud. „Je to velká pomoc našim chirurgům, kteří se pomocí robota dostanou do míst, kam se běžnou technikou operatér dostává hůře," dodal lékařský náměstek ředitele nemocnice Zdeněk Tušl.

Lékaři se musí pro přístroj nejdříve vyškolit. Nemocnice plánuje mít tři až čtyři chirurgii pro urologii, dva až tři pro běžnou chirurgii a gynekologii. Později by mohli přístroj využívat i odborníci z ORL, cévní či kardiochirurgie.

Lékař ovládá robota joysticky
Robotický systém daVinci je víceramenný operační systém, který simuluje pohyby lidských rukou v těle pacienta. Lékař sedí u ovládací konzole, vidí pomocí stereoskopického zobrazovacího kanálu  třírozměrně operační pole. Pomocí joysticků ovládá nástroje v rukou robota, který přes miniaturní vpichy v kůži pacienta velmi precizně provádějí vlastní výkon v těle pacienta.

Osmý v republice

Robotické centrum v hradecké fakultní nemocnici je osmým podobným zařízením v republice, dosud museli pacienti z východních Čech, kteří měli o robotickou operaci zájem, do Prahy, Olomouce či Mostiště. Podle Broďáka by robotický systém měl umožnit zvládnout zhruba 200 onkologických operací prostaty ročně.

V západních zemích Evropské unie se roboticky provádí až devadesát procent onkologických operací prostaty. Například v Belgii funguje 31 podobných center, ve Švédsku a Švýcarsku shodně jednadvacet. „Mají podobný počet obyvatel, ale finančně jsou na tom lépe. Uvidíme do budoucna, jak se u nás roboti rozšíří," zakončil Broďák.

Fakultní nemocnice v Hradci Králové na 39 pracovištích poskytuje pacientům 1360 lůžek. Každoročně je hospitalizováno přes 41 000 pacientů, z nichž je zhruba 40 procent operováno. Ambulantně je v nemocnici každý rok ošetřeno okolo 700 000 pacientů.